GroeneKerken inspireert, informeert en stimuleert om met elkaar aan de slag te gaan. Meld je aan voor de webinars en ontmoet groengelovige christenen.

18 maart 2021: Energie en klimaat – Maak je kerkgebouw duurzaam
15 april 2021: Bewust inkopen – God in de supermarkt

Webinar: Maak je kerkgebouw duurzaam

Thema: Energie en Klimaat
Datum: 18 maart 2021
Tijdstip: 20:00-21:30 uur

Vinden jullie als kerk de medemens en de schepping belangrijk? Dan hoort daar een duurzaam kerkgebouw bij! Maar hoe pak je dat aan?

In dit webinar gaat Teus van Eck met jullie aan de slag en nemen we de tijd om ervaringen en vragen met elkaar te delen. Teus heeft 40 jaar ervaring in de wereld van energie en milieu en werkte mee aan de toolkit van GroeneKerken. Vervolgens geeft Rinus Scheele, gemeentelid van de Brinkstraatkerk in Bennekom een inkijkje in de uitkomsten van een landelijk onderzoek naar duurzame kerkverwarming.

Tijdens het webinar:

• Geeft Teus een overzicht van de stand van zaken rond energiebesparing en verduurzaming en onze eigen verantwoordelijkheden en mogelijkheden.
  • Laat Teus zien hoe je dit kan toepassen in je kerk:
  • Gaat Teus in op wat individuele kerkleden aan verantwoordelijkheden en mogelijkheden hebben op het gebied van energie, milieu en klimaat.
  • Vertelt Rinus Scheele over een landelijk onderzoek wat hij en David Ketel gedaan hebben naar duurzame kerkverwarming met de KMS methode in zestig qua leeftijd en bouw heel verschillende kerken.
  • Gaan we met elkaar in gesprek om elkaar te helpen en te inspireren de volgende stap te zetten.

Dit webinar is voor jou als je wilt weten hoe je als kerk of individueel duurzame stappen kunt zetten op het terrein van energieverbruik. Meld je uiterlijk 15 maart aan via het onderstaande formulier.

Webinar: God in de supermarkt

Thema: Bewust inkopen
Datum: 15 april 2021

Tijdstip: 20:00-21:30 uur

Wil jij in je kerk en in je eigen leven aan de slag om bewuster inkopen te doen? En andere kerkleden inspireren om datzelfde te doen? Luister en doe dan mee met de workshop ‘God in de supermarkt.’

Het is vast herkenbaar. Je staat in de supermarkt en je vraagt je af: wat eten we vanavond? De biologische boontjes uit Egypte of de ‘gewone’ boontjes uit Nederland? Een hamburger of een sojaburger? Of toch vis? Wat betekent dan dat gekke keurmerk precies? Gaan we voor het gezonde, plantaardige Alpro toetje, of toch een emmertje met yoghurt en aardbeien wat eigenlijk het lekkerste is? Wordt het de dure of de goedkope reep chocola?

Je hebt het niet gemakkelijk als consument in de supermarkt. Bij elk schap moeten keuzes gemaakt worden, en het is geen gemakkelijke afweging tussen lekker, goedkoop, gezond, milieuvriendelijk, diervriendelijk en eerlijk voor de producent. Het palet aan keurmerken kan helpen, maar zorgt ook voor verwarring. De webinar “God in de supermarkt” verkent de keuzes die we maken, helpt argumenten te begrijpen en verbindt deze met een helder ethisch kader. De bijeenkomst is actief, sociaal en informatief. Door middel van diverse opdrachten en gesprekken word je aan het denken gezet over de keuzes die je maakt.

Dit webinar wordt verzorgd door Alfred Slomp, die al ruim vijf jaar lang mensen inspireert om de volgende duurzame stap te zetten. Aanmelden voor dit webinar kan via onderstaand formulier.

Webinars terugkijken

Thema Beleid & Aanpak, met Johan van Dalen
Thema Beleid & Aanpak, met Gees Hummel
Thema Geloof & Inspiratie, met Theanne Boer en Peter Wesstein
Thema Schepping & Natuur, met Niels de Zwarte
Thema Omgaan met geld, met Koert Jansen
Duurzaam Denken en Doen in de kerk, met Annemarthe Westerbeek (Veerkrachtige Kerk)
Video over diaconie en duurzaamheid, met werkgroep duurzaamheid PKN Oosterbeek-Wolfheze

Het interactieve deel van de webinars is wegens privacyredenen niet opgenomen.

Webinars bespreken in jouw kerk

De webinars zijn goed te gebruiken voor een bijeenkomst met jouw kerkleden of met de leden van de werkgroep. Dit kan zowel in een fysieke bijeenkomst als via Zoom. Laat eerst het filmpje zien en ga vervolgens met elkaar (in groepjes) in gesprek over de vragen die we hebben opgesteld. Bekijk hier de vragen: Bespreking webinars GroeneKerken

.

Aanmeldformulier

Alle webinars zijn via het online programma Zoom. De benodigde weblink ontvang je na aanmelding op de dag van het webinar.