GroeneKerken inspireert, informeert en stimuleert om met elkaar aan de slag te gaan. Geef je op voor de online GroeneKerkenavonden en ontmoet groengelovige christenen.

14 januari 2021: Geloof en inspiratie
18 Februari 2021: Beleid en aanpak
18 Maart 2021: Energie en klimaat
15 april 2021: ‘God in de supermarkt’

Alle webinars zijn via het online programma Zoom. De benodigde weblink ontvang je na aanmelding op de dag van het webinar.

Webinar Geloof en inspiratie

Datum: 14 januari 2021
Tijdstip: 20:00-21:30 uur

Om de aarde voor mens en natuur leefbaar te houden, moet het roer drastisch om. Regeringen en bedrijven kunnen grote slagen maken, maar wat kunnen kerken doen? En heeft het wel zin je eigen leven te vergroenen? Welke rol speelt inspiratie vanuit je geloof?

GroeneKerken organiseert op 14 januari een webinar over duurzaam leven en kerk-zijn. Daarin vertellen twee diakenen hoe ze in hun eigen leven met duurzaamheid bezig zijn en hoe zij zich door hun geloof laten inspireren en motiveren.
Theanne Boer veranderde twaalf jaar geleden haar levensstijl en werkte als tekstschrijver mee aan diverse publicaties over groen en duurzaam leven in relatie tot Bijbel en geloof.
Peter Wesstein is in Naaldwijk de eerste duurzame diaken van de PKN. Hij vertelt hoe hij eerst zelf groener ging leven en vervolgens zijn kerk meekreeg.
Uiteraard is er ook ruimte om met elkaar in gesprek te gaan en ervaringen te delen.
Dit webinar is bedoeld voor iedereen die geïnspireerd vanuit het geloof met duurzaamheid bezig wil zijn. Meld je aan via onderstaand formulier.

Webinar Verduurzaming op gang brengen

Beleid en aanpak

Datum: 18 februari 2021
Tijdstip: 20:00-21:30 uur

Wil jij aan de slag met duurzaamheid in je kerk? We gaan het niet hebben over een beleidsplan, maar over hoe je te werk kunt gaan.

•         Johan van Dalen verzorgt het webinar. Hij is gepensioneerd beleidsadviseur duurzaamheid bij aanbestedingen, zelf diaken, en weet hoe moeilijk het soms is om (beleids)plannen in de praktijk te brengen: een beleidsplan maken is een goed begin, maar daarmee aan de slag gaan binnen een geloofsgemeenschap is soms een uitdaging. Dat merkt hij in zijn eigen kerkgemeenschap De Inham in Amersfoort, die een groene kerk wil zijn.

Johan heeft – met input van anderen – het hoofdstuk Beleid en Aanpak van de toolkit vorm gegeven.

•         Ervaringsdeskundige Gees Hummel vertelt tijdens het webinar hoe verduurzaming in haar kerk van de grond kwam. Ze laat zien hoe je de kerkleden enthousiast maakt en meekrijgt.

Dit webinar is voor jou als je nog zoekende bent: hoe kan ik mijn kerk meekrijgen zodat we een groene kerk worden? Misschien is er in jouw kerk nog weinig gebeurd en wil je iets op gang brengen. Of ben je al een tijd bezig en loop je vast; ook dan is dit webinar voor jou.

Geef je op via het onderstaande formulier.

Webinar Maak je kerkgebouw duurzaam

Datum: 18 maart 2021
Tijdstip: 20:00-21:30 uur

Vinden jullie als kerk de medemens en de schepping belangrijk? Dan hoort daar een duurzaam kerkgebouw bij! Maar hoe pak je dat aan?

In dit webinar gaat Teus van Eck met jullie aan de slag en nemen we de tijd om ervaringen en vragen met elkaar te delen. Teus heeft 40 jaar ervaring in de wereld van energie en milieu en werkte mee aan de toolkit van GroeneKerken.

Tijdens het webinar:

• ·Geeft Teus een overzicht van de stand van zaken rond energiebesparing en verduurzaming en onze eigen verantwoordelijkheden en mogelijkheden.
  • Laat Teus zien hoe je dit kan toepassen in je kerk:
  • Gaat Teus in op wat individuele kerkleden aan verantwoordelijkheden en mogelijkheden hebben op het gebied van energie, milieu en klimaat.
  • Vertelt een werkgroeplid over de energiebesparing in hun gebouw
  • Gaan we met elkaar in gesprek om elkaar te helpen en te inspireren de volgende stap te zetten.

Dit webinar is voor jou als je wilt weten hoe je als kerk of individueel duurzame stappen kunt zetten op het terrein van energieverbruik. Aanmelden graag uiterlijk 15 maart via onderstaand formulier

Workshop ‘God in de supermarkt’

Datum: 15 april 2021
Tijdstip: 20:00-21:30 uur

GroeneKerken organiseert een online workshop over bewust inkopen als kerk. Hoe maken jullie keuzes? Wat voor overwegingen laat je meespelen? Laat je inspireren door Alfred Slomp, bekend van de workshop ‘God in de supermarkt’. Door middel van diverse opdrachten en gesprekken wordt je aan het denken gezet over je mogelijkheden. Na deze avond maak je gegarandeerd andere keuzes dan daarvoor. Er is ruimte voor 50 deelnemers in deze online bijeenkomst, dus meld je snel aan via onderstaand formulier.

Webinars terugkijken:

Thema Schepping & Natuur, met Niels de Zwarte (GroeneKerken)
Thema Omgaan met geld, met Koert Jansen (GroeneKerken)
Duurzaam Denken en Doen in de kerk, met Annemarthe Westerbeek (Veerkrachtige Kerk)
Video over diaconie en duurzaamheid, met werkgroep duurzaamheid PKN Oosterbeek-Wolfheze (GroeneKerken)

Het interactieve deel van de webinars is wegens privacyredenen niet opgenomen.

Aanmeldformulier