GroeneKerken inspireert, informeert en stimuleert om met elkaar aan de slag te gaan. Meld je aan voor de webinars en ontmoet groengelovige christenen.


Planning

  • Donderdag 19 mei 2022: God als tuinier

 


Webinar: God als tuinier

Datum: donderdag 19 mei 2022
Tijd: 20:00-21:30, via Zoom (link volgt na opgave)

Binnen GroeneKerken zetten mensen zich van harte in voor duurzaamheid. Bij hen zit de liefde voor de schepping zo in het DNA, dat ze die inzet vanzelfsprekend vinden. Maar er zijn ook christenen die zoiets hebben van: ‘Wij kunnen de aarde niet redden. En ik wil me niet schuldig voelen vanwege mijn levensstijl’. Jezelf schuldig voelen is inderdaad niet prettig en ook niet motiverend. Maar handelen uit liefde: dat is iets anders.

Wat lezen we in de Bijbel over hoe God de aarde, bomen en planten liefheeft en ons hierin een taak en verantwoordelijkheid geeft? Wat betekent dit praktisch: de schepping liefhebben? Hoe verbind je geloof, gevoel en doen?

Robert Doornenbal neemt ons mee door de bijbel heen, vanuit het perspectief van ‘God als tuinier’. Hoe kunnen we ons hierdoor laten inspireren? Hoe kunnen we de geloofsverhalen en onze alledaagse ervaringen met alles wat leeft, dichter bij elkaar brengen? Hoe motiveert ons dit tot een andere levensstijl en hoe kunnen we elkaar hierin meenemen? 

Gerard Top runt met zijn vrouw Margriet biologische boerderij ‘Het Goede Leven’ in Zwartebroek. Voor Gerard zijn geloof en zijn werk als boer nauw met elkaar verweven. We gaan hierover met Gerard in gesprek.  

Tijdens dit webinar is ook ruimte voor onderlinge uitwisseling.

Opgeven kan via het formulier onderaan deze pagina.

 


Webinars terugkijken

De sprekers van de webinars kun je hieronder terugluisteren:

Pasen: een vernieuwde en/of nieuwe schepping? Met Jan Wolsheimer
Jongeren, de kerk en duurzaamheid – een inkijkje. Met Maarten Vermeulen en Janneke Potuyt
Een groene viering organiseren, met Jeroen Sytsma en Marjolein Tiemens-Hulscher
(Wan)hoop voor de toekomst – hoe we hoop houden, ondanks het gevoel van ‘crisis’ rondom het klimaat, met Robert Doornenbal
Thema Energie & Klimaat, met Teus van Eck
Thema Energie & Klimaat, met Rinus Scheele
Thema Energie & Klimaat, met Jelle Vegt
Thema Beleid & Aanpak, met Johan van Dalen
Thema Beleid & Aanpak, met Gees Hummel
Thema Geloof & Inspiratie, met Theanne Boer en Peter Wesstein
Thema Schepping & Natuur, met Niels de Zwarte
Thema Omgaan met geld, met Koert Jansen
Duurzaam Denken en Doen in de kerk, met Annemarthe Westerbeek (Veerkrachtige Kerk)
Video over diaconie en duurzaamheid, met werkgroep duurzaamheid PKN Oosterbeek-Wolfheze

Het interactieve deel van de webinars is wegens privacyredenen niet opgenomen. Ook is het interactieve webinar ‘God in de Supermarkt’ is wegens privacyredenen niet terug te kijken. Lees hier het verslag van de avond. 

 

Webinars bespreken in jouw kerk

De webinars zijn goed te gebruiken voor een bijeenkomst met jouw kerkleden of met de leden van de werkgroep. Dit kan zowel in een fysieke bijeenkomst als via Zoom. Laat eerst het filmpje zien en ga vervolgens met elkaar (in groepjes) in gesprek over de vragen die we hebben opgesteld. Bekijk hier de vragen: Bespreking webinars – GroeneKerken

 

Aanmeldformulier

Alle webinars zijn via het online programma Zoom. De benodigde weblink ontvang je na aanmelding op de dag van het webinar.