Verslag van de dag
(Benieuwd naar het fotoverslag? Scroll naar beneden!)

Zaterdagochtend brandden al heel vroeg de lampen in de gastvrije kerk, de Inham. Rond de dertig vrijwilligers stonden klaar om workshopleiders te begeleiden, om parkeerwachter te zijn, koffie te schenken, alle techniek in te stellen en Vegan Church stond klaar om een heerlijke lunch klaar te maken.

Rond 9.30 stroomden de bezoekers binnen en om 10.00 uur was de zaal, met 240 stoelen, gevuld! Martine Vonk, Adrian de Groot Ruiz en Jochum Veerman gaven ieder op hun eigen wijze een inspirerende ted-talk waarna het ochtendprogramma afgesloten werd met sfeervolle zang én samenzang door Lydia van Maurik.

Vervolgens werd de vegan lunch ingeluid; pompoensoep, couscous, lekkere broodjes en een overvloed aan fruit. Met een gevulde buik kon ieder met de workshops van start gaan! Iedere bezoeker ging op zoek naar de locatie van de workshop. Onder het afdakje van het fietsenhok aan de rand van de moestuin werd verteld over de moestuin en boeren met ontzag, bij de voordeur verzamelden zich een groep dappere mensen die met capuchon op door de regen vertrokken naar het Groene Huis en in zaal 1 + 2 ontstond discussie en interactie tijdens de workshop ‘God in de supermarkt’.

Tijdens de wisseling van de workshopronde hoorde we in de wandelgangen enthousiaste reacties of discussies die nog gaande waren. Bezoekers die in gesprek waren over wel of geen biologische kip, welke bank de kerkelijke financiën te laten beheren of over de toepasbaarheid van joodse gebruiken. Na het seintje bij de Micha workshop: ‘nog 10 minuten’ klonk er een zucht van verlichting ‘gelukkig hebben we nog wat extra minuten’.

Na de workshoprondes stond de chocoladeproeverij klaar om onder het genot van koffie of thee van alle lekkere (h)eerlijke chocolade te genieten. Wit, met nootjes, puur, melk en nog zo veel meer opties van chocola werden geproefd. Antonie Fountain vertelde over de chocolade, door dagpresentator Niels de Zwarte werden de nieuwe GroeneKerken en moskee in het zonnetje gezet en op de GroeneBank werd verteld over mooie initiatieven.

En zo, door een bezoekje gebracht te hebben aan de markt waar organisaties en kerken zich presenteerden met eerlijke activiteiten en producten, vertrokken de bezoekers met een gevulde GroeneKerken-goodiebag terug naar huis.

‘Tot ziens’, schreven we op het krijtbord bij de deur en… ‘op naar een duurzaam leven!

Hieronder volgt een fotoverslag van de dag:

© Hannah Westra (Kerk in Actie / Tear)