Kerktuin

Tips voor een mooie en duurzame kerktuin

Tip

Plant inheemse struiken en planten die bij de grondsoort en regio passen. Zo helpt u de soortenrijkdom in stand te houden.

Tip

Zaai planten en bloemen die bruikbaar zijn voor de (liturgische) bloemschikking of de bloemengroet aan een kerklid.

Tip

Of kies planten uit de Bijbel en de christelijke traditie die in ons klimaat kunnen leven zoals druif, vijg en judaspenning.

Het verrijkt de liturgie en de catechese.

Tip

Stel de tuin open voor anderen of richt deze in samen met de buurt.

Het versterkt de herbergfunctie van uw kerk voor buurt of dorp.

Tip

Leg een kruidentuin of smultuin aan met bijbelse kruiden en vruchten als appels en vijgen.

Eet samen van de opbrengst.

Tip

Verhuur een stuk grond naast de kerk als volkstuin.

Verbouw daar ook zelf groenten en lever die aan de Voedselbank.

Tips voor onkruidbestrijding

Tip

Zorg dat de aarde bedekt is. Gebruik bodembedekkers. Kies planten die zich bij de grondsoort en de plek thuis voelen.

Gebruik tuintegels die goed op elkaar aansluiten zodat er zo klein mogelijke naden ontstaan, dus onkruid minder kans krijgt.

Wied en schoffel. Chemische onkruidbestrijding schaadt het bodemleven.

Tips voor tuinmeubilair en verlichting

Tip

Kies meubilair met een lange levensduur en onderhoud het goed.

Neem liever onbehandeld hout – uit de omgeving of met FSC-keurmerk – of kunststof meubelen dan aluminium.

Kijk voor tuinmeubilair ook eens in de kringloopwinkel.

Tip

Kies spaar- of LED-lampen als verlichting nodig is.Overweeg lampen op zonnepanelen en bewegingssensoren voor een nog zuiniger energiegebruik.

Zie bij ‘Handige links’ voor meer informatie.

Voor samenwerking en informatie kunt u terecht bij

• de burgerlijke gemeente
  • de buurtvereniging
  • lokale natuur- en milieu-organisaties