Fondswerving

Triple P van fondswerving

Het kost geld om het gebouw en het gebruik ervan duurzamer te maken. Als deskundige gemeenteleden helpen bij de installatie van bijvoorbeeld technische aanpassingen, kan daar flink op bespaard worden, zo bleek in Bunschoten, Nijmegen en Winsum. Leveranciers hielpen deze vrijwilligers graag op weg.

Drie fondswervingsmethoden werken in de praktijk goed:

– organiseren van activiteiten waarvoor betaald moet worden

– leningen, giften en legaten van gemeenteleden

– zoeken naar overheidssubsidies.

Fondswervende activiteiten

Tip

Activiteiten voor een investering in verduurzaming leveren vaak enthousiasme op, vooral als de actie concreet is en niet te lang duurt.

Verzin een pakkende slogan en zorg voor een goede sfeer. Kerken in Dieren en Baarn hebben laten zien dat activiteiten voor duurzaamheid plezier en gemeenschapszin bevorderen.

Tip

Haal geld op via een bazar, virtuele rommelmarkt (internet), klussendienst, verkoop van wenskaarten, …

…. en wat u nog meer bedenken kunt: verkoop van handdoeken met het geborduurde logo van de kerk, sponsoring van spaar- en LED-lampen, bakken van cakes voor na de dienst, een wandeling met picknick, het tegen betaling geven van energie-advies aan gemeenteleden, een sponsorloop voor kinderen, …. etc.

Tip

Koppel de investering in de eigen verduurzaming  aan steun voor een klimaatproject in het buitenland.

Via een hulporganisatie uit uw kerkelijk netwerk kunt u zo ook mensen in het buitenland helpen om duurzamer te leven. De combinatie van geld ophalen voor het eigen kerkgebouw en hulp aan anderen kan veel enthousiasme losmaken. Voorbeelden: een taartenbak-actie, verkoop van bloembollen, wekelijkse kerkmarkt gedurende de zomermaanden met groenten, fruit, zelfgemaakte producten, koffie en thee met taart, en/of optredens van koren en talentvolle muzikale gemeenteleden.

Tip

Benader plaatselijke winkeliers en bedrijven.

Die zijn vaak bereid een handje te helpen, met de activiteiten of met sponsoring.

Leningen, giften en legaten

Tip

Vraag gemeenteleden of parochianen om een gift of een lening (al dan niet met rente) voor investeringen die zichzelf terugverdienen.

Beheerscommissies beginnen meestal met terugbetalen van leningen na vijf jaar.

Giften kunt u verzamelen via een deurcollecte of sponsoring (van bijvoorbeeld zonnepanelen). Kerken in Assen, Baarn, Bunschoten, Winsum en Zwolle financierden met giften en leningen hun investeringen ten dele of geheel.

Tip

Overweeg om als gemeente of parochie obligaties uit te geven.

Tip

Breng de mogelijkheid van een legaat of notariële schenking onder de aandacht.

Kerken Broek op Langendijk en Schoondijke gebruikten een legaat voor o.a. zonnepanelen. In Schoondijke werd daarmee ook een duurzaamheidsactie in de gemeente gevoerd met medewerking van het plaatselijke bedrijfsleven.

Een notariële schenking geeft, onder bepaalde voorwaarden, een aanzienlijk belastingvoordeel voor de gever.

Overheidssubsidies

Tip

Ga na of u voor bijvoorbeeld zonnepanelen of een energiescan subsidie van de overheid (gemeente, provincie, rijk) kunt krijgen.

De Petrus Canisius Parochie in Nijmegen en kerken in Bunschoten en Zwolle slaagden hierin voor zonnepanelen. Kerken in de stad Groningen voor een energiescan.

Raadpleeg de Energiesubsidiewijzer.

Zie hieronder onder bij Handige links.

Kerken met ervaring

Protestantse gemeente Paaskerk, Baarn

Creatief in het organiseren van fondsenwervende activiteiten in de gemeente; informatie www.groenekerken.nl/kerken/paaskerk-baarn/

Protestantse gemeente Dieren