CO2-compensatie

Voorkomen is beter dan genezen

Niet alleen bij het verbruik van elektriciteit en gas komt COvrij, ook bij vervoer per brommer, auto, boot of vliegtuig. Alle vormen van uitstoot kunnen via meerdere wegen gecompenseerd worden. Er zijn in beginsel drie manieren om CO2-uitstoot te compenseren:

• Vastleggen van uitstoot in bijvoorbeeld groeiende bossen; een bepaalde uitgestoten hoeveelheid COkan door de groei van bomen gecompenseerd worden omdat deze COvoor de groei nodig hebben
  • Vervangen van CO2-uitstotende activiteiten door minder of geen CO2-uitstotende activiteiten, bijvoorbeeld door te investeren in duurzame energieprojecten als windmolenparken
  • Voorkomen van CO2-uitstoot; investeren in energiebesparing
Tip

Beperken van het energieverbruik is de beste manier van CO2-compensatie.

CO2-compensatie: hoe werkt het?

Bereken uw CO2-uitstoot

Op internet zijn diverse online programma’s beschikbaar waarmee de CO2-uitstoot berekend kan worden, variërend van simpel tot uitgebreid. Niet alleen de CO2-uitstoot van het energieverbruik kan berekend worden, maar ook de uitstoot die bijvoorbeeld vrijkomt bij het verzenden van een pakketje per post of van een treinreis. Kijk bijvoorbeeld op www.klimaatplein.com/gratis-co2-calculator/.

Hoe werkt CO2-compensatie

Voor het aantal ton COdat u wilt compenseren, koopt u een gelijk aantal zogenaamde CO2-rechten. Deze CO2-rechten zijn bij voorkeur afkomstig uit gecertificeerde projecten en bewijzen dat een gelijke hoeveelheid COis bespaard. Van de aanschaf van CO2-rechten ontvangt u een bewijs met unieke serienummers.

CO2-rechten

Er zijn twee markten voor CO2-rechten: een verplichte en een vrijwillige. De verplichte markt is voortgekomen uit het Kyotoprotocol, dat bepaalde bedrijven en overheden verplicht om emissierechten te kopen. Op de vrijwillige markt dragen bedrijven, instellingen, ngo’s en consumenten zelf bij aan een beter klimaat en een eerlijke verdeling van de gevolgen van CO2-uitstoot.

COrechten en armoedebestrijding

COrechten uit ontwikkelingslanden betekenen vaak niet alleen een besparing van de COuitstoot maar ook een grote impact op de lokale bevolking en verbetering van de leefomstandigheden. CO2 compensatie is dus ook een praktische manier om CO2-uitstoot wereldwijd te beperken en duurzame ontwikkeling in arme landen te bevorderen. Een organisatie als Kerk in Actie (en de Protestantse kerk in Nederland) geeft de voorkeur aan deze vorm van compenseren. Op deze manier wordt zorg voor de planeet goed gekoppeld aan zorg voor mensen die in moeilijke omstandigheden leven.

Aanbieders van COcompensatie

Compenseren van uw CO2-uitstoot is lastig zelfstandig te realiseren. Gelukkig bestaan er aanbieders van klimaatcompensatie die u kunnen helpen. Op de website van http://www.icroa.org/ en http://www.cdmgoldstandard.org/where-to-buy-gs-credits zijn voorbeelden te vinden van internationale aanbieders van klimaatcompensatie. De bekendste aanbieders in Nederland zijn Climex, Eneco, FairClimateFund, Groenbalans, Klimaatneutraalgroep en Treesforall.

Het FairClimateFund is opgericht door ICCO/Kerk in Actie en combineert sinds 2009 CO2-compensatie met armoedebestrijding en schoner koken door huishoudens in ontwikkelingslanden.

Tip

Compenseer de kerkelijke CO2-uitstoot en kies een aanbieder die bij uw kerk past.

Keurmerken

Voor CO2-compensatie zijn aantal keurmerken, die garanderen dat compensatieprojecten voldoen aan bepaalde standaarden. Op de website van  Milieucentraal is een aantal keurmerken opgesomd met de kerngebieden waar deze keurmerken zich op richten.

Kerken met ervaring

Protestantse gemeente Paaskerk, Baarn

Vergoedt CO2 uitstoot via FairClimate Fund; informatie www.groenekerken.nl/kerken/paaskerk-baarn/

Protestantse gemeente Oosterbeek–Wolfheze