Consumptieartikelen

Triple P van consumptie-artikelen

Producten uit eigen dorp of streek – fruit, groente, sap, vlees, limonade – stimuleren de regionale economie en vragen minder transport, dus geven minder CO2 uitstoot. Gebruik van biologisch geteelde producten waarbij extra aandacht is besteed aan dierenwelzijn en het milieu stimuleert het duurzamere deel van de agrarische sector. Als gezegd, vegetarische voeding heeft de kleinste ecologische voetprint.

Producten van overzee als koffie, thee en cacao met het Fairtrade-logo worden ingekocht tegen een eerlijke prijs en geproduceerd onder fatsoenlijke arbeidsomstandigheden.

Soms zijn streekproducten en Fairtrade-artikelen duurder dan de goedkope variant in de supermarkt, maar er kleven veel minder negatieve effecten aan voor mens, dier en milieu. Om de schade van die negatieve effecten op te vangen is geld nodig, maar dat ziet u niet terug in de productprijs. Die kosten worden afgewenteld op anderen: de overheid, de volgende generatie, de bevolking van arme landen. Voor de kerk van alle tijden een onacceptabele situatie.

 

Tips voor eerlijk en duurzaam consumeren

Tip

Begin met (bestuurlijk) draagvlak. Vraag de voorganger om – uit zorg voor de schepping en de medemens – bewust inkopen en consumeren uit te dragen.

Tip

Koop sap, limonade, groente, fruit, (barbecue)vlees, brood, zo mogelijk biologisch uit de eigen streek. Denk ook eens aan de goede vleesvervangers die nu overal te koop zijn. Er is tegenwoordig vegetarische tuinkruidenpate en hoemoes te koop voor bij de borrel. Let bij het kopen van vlees in de supermarkt op het Beter Leven embleem. Verder kan men zich abonneren op een email van Wakker Dier die iedere week de aanbiedingen van vegetarisch en biologische voedsel van een aantal supermarkten verzamelt.

Tip

Schenk Fairtrade koffie en thee tijdens vergaderingen. Gebruik Fairtrade wijn bij het avondmaal.

Wie even creatief nadenkt, bedenkt nog veel meer:

  • Een Fairtrade picknick tijdens de startzondag
  • Een Fairtrade kerstpakket voor predikant, pastoor en koster
  • Een wereldmaaltijd met Fairtrade- en streekproducten. Houd altijd rekening met vegetariërs en denk aan aspecten van dierenwelzijn.
  • Serveer Fairtrade wijn, bier, vruchtensappen, nootjes en/of hapjes van streekproducten bij wijk- en vrijwilligersavonden.

Tip

Maak uw Fairtrade-beleid en het gebruik van biologische producten bekend in kerkblad, op website en in de (lokale) pers.

Tip

Werk samen met de koster en de lokale samenleving.

  • Organiseer bijvoorbeeld een thema-avond over het belang en effect van Fairtrade samen met de Wereldwinkel of een plaatselijke Fairtrade-ambassadeur.
  • Of zet een eerlijke winkelroute uit met lokale ondernemers.

Laat uw maatschappelijke betrokkenheid zien! Dat bevordert de samenwerking tussen de kerk en de lokale samenleving en het werkt missionair: ieder kan zien dat de kerk eigentijds en op de wereld betrokken is.

Kerken met ervaring

 

Doopsgezinde gemeente & Ned. Protestanten Bond, Arboretumkerk, Wageningen

Gebruikt Fairtrade producten en biologisch afbreekbaar afwasmiddel. In de zomer koopt men biologische bloemen en alle papier is FSC; informatie https://www.groenekerken.nl/kerken/doopsgezinde-kerk-wageningen/

 

Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt), Fonteinkerk, Haarlem

Gebruikt biologische / Fairtrade producten. Ook brood en wijn (avondmaal) zijn biologisch. Het kerkblad wordt via internet verzonden; informatie: https://www.groenekerken.nl/kerken/fonteinkerk-haarlem/

 

Nederlands Gereformeerde Kerk, Proosdijkerk, Ede

Gebruikt Fairtrade producten en ecologische schoonmaakmiddelen; informatie https://www.groenekerken.nl/kerken/proosdijkerk-ede/

 

Hervormde gemeente Anloo, Magnuskerk

Gecertificeerde Fairtrade kerk; informatie [email protected]

 

Protestantse gemeente Colmschate – Schalkhaar

Gecertificeerde Fairtrade kerk, doet actieve promotie van Fairtrade in andere kerken en burgerlijke gemeente; informatie https://www.groenekerken.nl/kerken/de-protestantse-gemeente-te-colmschateschalkhaar/

 

Pinkstergemeente Morgenstond, Gouda

Inkoop van duurzame en Fairtrade producten; informatie https://www.groenekerken.nl/kerken/pinkstergemeente-morgenstond-gouda/