Afval verminderen

Triple P van afval

Verpakkingsmateriaal maakt bijna een kwart uit van de enorme afvalberg die wij produceren. Met afval wordt gemakkelijk gesjoemeld, wat tot milieuschandalen leidt. Afval uit westerse landen geeft in arme landen gezondheidsproblemen.

Ook gooien we veel eten weg. Zonde, niet alleen van het geld.

Zorgen voor een langer gebruik van onze spullen en voor een goede, gescheiden inzameling doet iets aan die problemen. Een kledingbeurs, ruilwinkel of  ‘repair-cafe’ in of door de kerk heeft een samenbindende functie ook met de wijk.

Tips om minder afval te produceren

Tip

Koop zo min mogelijk artikelen in plastic verpakkingen.

Tip

Gebruikt u stenen koffiekopjes? Schenk dan bij in hetzelfde kopje zonder af te wassen. Of spoel met koud water. Was de kop uiteindelijk in een volle, energiezuinige afwasmachine met energielabel A of hoger.

Tip

Kiest u wegwerpbekertjes? Gebruik die dan zo vaak mogelijk; spoel eventueel met koud water om. Gebruikt u plastic wegwerpbekertjes? Laat deze dan ophalen voor recycling.

Gescheiden inzameling is haalbaar als de kerk 500 bekertjes of meer inlevert per keer. De bekertjes moeten wel schoon worden ingeleverd, zonder afval erin.

Gooi plastic bekertjes nooit bij het restafval; ze horen bij de gescheiden inzameling van plastic.

Tip

Organiseer of faciliteer een kledingbeurs, repaircafé of ruilwinkel.

Laat apparaten repareren in plaats van ze weg te gooien.

Tip

Stimuleer het delen van auto’s, gereedschap en huishoudelijke spullen.

Open een rubriek hiervoor in het kerkblad.

Tip

Gooi nooit eten weg. Koop grootverpakkingen van consumptieartikelen. Schenk leidingwater in plaats van bronwater uit (plastic) flessen.

Hel scheelt een berg afval.

Gebruik oplaadbare batterijen.

Kerken met ervaring

Protestantse gemeente de Voorhof, Kesteren

Organiseert een kledingruilbeurs; informatie www.groenekerken.nl/kerken/de-voorhof-kesteren/