Vloerafwerking

Tips voor de dekvloer

Een constructievloer heeft meestal geen vlakke bovenkant waarop meteen een vloerafwerking kan worden aangebracht. Alleen een in het werk gevlinderde betonvloer en een houten vloer hebben zo’n vlakke bovenzijde. Alle andere constructievloeren krijgen eerst een dekvloer, die de vlakke ondergrond levert voor de vloerafwerking.

Tip

Uit milieuoogpunt is een dekvloer van anhydriet (met rogips of natuurgips, milieuklasse 1) beter dan een van zandcement (milieuklasse 2).

Tips voor de vloerafwerking

Tip

Een duurzame keuze is: vloertegels, bamboe, Europees hardhout, kurk, linoleum of rubber.

Triple P-aspecten van vloertegels

Deze worden in een cementmortel gelegd of met lijm aangebracht op een vlakke ondergrond. De keuze is tussen keramische vloertegels (al dan niet geglazuurd) of natuursteenplaten. Natuursteen (in een cementmortel gelegd of gelijmd) valt in milieuklasse 1, net als keramische vloertegels die in een cementmortel zijn gelegd. Gelijmde keramische vloertegels vallen in milieuklasse 2a. De kosten van gelijmde keramische vloertegels (geglazuurd € 38/m2, ongeglazuurd € 80/m2) zijn lager dan van gelijmde natuursteenplaten (€ 100/m2).

Keramische vloertegels kunnen beter worden hergebruikt dan natuursteen.

Uit oogpunt van gezondheid scoren gelijmde keramische vloertegels slecht. Acrylaatlijm bevat vluchtige organische stoffen. Deze kunnen via de huid en de luchtwegen binnendringen en gezondheidsproblemen geven.

 

Andere vloerafwerkingsmaterialen

 

 

Triple P-aspecten van deze vloerafwerkingsmaterialen

Tip

Uit milieuoogpunt heeft een parketvloer van bamboe of Europees hardhout de voorkeur.

Afgeraden worden parketvloeren van gebleekt of gekaramelliseerd bamboe (milieuklasse 5b), PVC vloeren (polyvinylchloride, milieuklasse 5b), epoxy gietvloeren (milieuklasse 5a), laminaatvloeren (milieuklasse 5b) en tapijt van polypropyleen of nylon. Ze staan dan ook niet in bovenstaande tabel.

Tip

Milieuvriendelijke tapijten zijn: kokostapijt, sisal vloerbedekking en zeegrastapijt.

Tip

Uit oogpunt van gezondheid scoort alleen de parketvloer van Europees hardhout goed.

Uit oogpunt van gebruik van duurzame energie bij de productie scoren alle materialen laag.

Uit oogpunt van hergebruik na afdanking scoren bamboe, linoleum en rubber laag.