Verbouwing

Tips bij het kiezen van bouwmateriaal

Let op negatieve milieueffecten van bouwmaterialen en producten, zoals:

• uitputting van grondstoffen en bronnen (door gebruik van bronnen die niet hernieuwbaar zijn)
  • hoog energiegebruik bij productie, transport en verwerking van materialen
  • aantasting van landschap en natuur en de vernietiging van ecosystemen
  • afval als gevolg van productie, verwerken en bij sloop
  • emissie van schadelijke stoffen naar bodem, water en lucht (waaronder CO2–uitstoot) tijdens de productie, de verwerking en tijdens de gebruiksfase van het gebouw.

Tips voor duurzaam materiaalgebruik

Tip

Gebruik vernieuwbare of met weinig inspanning herbruikbare materialen.

Tip

Kies bouwmaterialen die over de gehele levenscyclus weinig milieubelasting veroorzaken. Volg de drie stappen uit de tabel.

Schermafbeelding 2013-11-09 om 16.43.58

Tip

Neem duurzaam geproduceerd hout.

Bijvoorbeeld FSC gecertificeerd (Forest Stewardship Council) hout.

Tip

Gebruik grondstoffen afkomstig van sloop of recycle-materialen uit o.a. de bouw.

Tip

Pas metalen die uitlogen (zoals zink en lood) zo toe dat ze niet in aanraking komen met regen- of grondwater.

Kerken met ervaring

Protestantse gemeente Winsum – Obergum

Grote verbouwing met vele maatregelen om de kerk energieneutraal te maken: hoogwaardige isolatie (gevel/vloer/dak), efficiënt ruimtegebruik, HR++ beglazing, ventilatie met warmteterugwinning, laag temperatuur verwarming, LED-verlichting, PV zonnepanelen, warmtepompen. Informatie https://www.groenekerken.nl/kerken/protestantse-gemeente-winsum-obergum/

Protestantse wijkgemeente Delfgauw