Zinken dakgoten

Tips voor een langer leven van de goot

Tip

Repareer een zinken dakgoot – na primeren of etsen – met gietgoot of bitumineuze pasta: Thixophalte, plastic cement of gelijkwaardige alternatieven. Dit is eenvoudig zelf te doen.

Maak eerst de goot goed schoon. Hierna primeren met een bitumineuze oxidant primer. Dan de beschadiging met bitumineus materiaal, Thixophalte of plastic cement repareren. Daarna aflakken met een bitumineuze aluminium coating, die de inwerking van UV-licht tegengaat en dus de levensduur verlengt.

Nadeel: het probleem is niet voor de lange termijn opgelost. De dakgoot moet binnen enkele jaren opnieuw gerepareerd worden.

Tip

Week een glasvezeldoek in de reparatiecoating of -pasta en leg deze doek over de gerepareerde plek. Lak daarna alles met een bitumineuze aluminium coating af. Zo wordt de onderhoudsperiode meer dan verdubbeld.

De bitumineuze primer, -coating, -cementpasta of Tixophalte waarmee men de beschadiging dichtsmeert, kan geen ‘trek’ opnemen. De ingeweekte glasvezeldoek neemt de trek op.

Tip

Duurzaam is ook het solderen van de goot: het opbrengen van een zinken reparatiestuk of het vervangen van slechte stukken.