Betonherstel

Twee soorten betonschade

1. Carbonatatieschade (“betonrot”): door inwerking van koolstofdioxide uit de lucht in de poriën van het beton, ontstaan chemische reacties in het beton, waarbij calciumhydroxide wordt omgezet in calciumcarbonaat. Hierdoor verliest het wapeningstaal zijn alkalische bescherming, waardoor corrosie kan optreden. De volumevergroting door roestvorming zorgt er voor dat de betondekking van de wapening wordt afgedrukt.

 

2. Chlorideschade: door indringing van chlorides in de poriën van het beton zal roestvorming van de wapening kunnen optreden. Chlorides zitten in dooizouten en zeewater.

 

Reparatie van betonschade

Tip

Stel vast wat de oorzaak is en repareer de betonschade zo snel mogelijk.

De schade tast de veiligheid en levensduur van het beton aan!

 

Reparatie kan op drie manieren:

  1. Met cementgebonden reparatiematerialen: door spuiten (spuitbeton), pleisteren (handmatig) of aanstorten, op plaatsen waar relatief veel materiaal nodig is om de reparatie uit te voeren;
  2. Met kunsthars gemodificeerde, cementgebonden reparatiematerialen: voor kleinere reparaties, zoals bij grindnesten, afgesprongen betondekking e.d.;
  3. Met kunstharsgebonden reparatiematerialen (epoxy-, polyurethaan- en methacrylaatharsen): bij het injecteren van scheuren en daar waar chemische invloeden van buitenaf dusdanig agressief zijn, dat de cementsteen wordt aangetast.
Tip

Schakel voor betonreparaties een gecertificeerd betonreparatiebedrijf in.

Deze zijn te vinden via de VBR: Vereniging van gecertificeerde Beton Reparatiebedrijven.

Voor meer informatie over bedrijven, zie: http://betonschade.startbewijs.nl