Bouwkundig onderhoud

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Topkop

Triple P van bouwmaterialen

Let op negatieve effecten van materialen en producten, zoals:

• uitputting van grondstoffen en bronnen (door gebruik van bronnen die niet hernieuwbaar zijn)
  • hoog energiegebruik bij productie, transport en verwerking van materialen
  • aantasting van landschap en natuur en de vernietiging van ecosystemen
  • afval als gevolg van productie, verwerken en bij sloop
  • emissie van schadelijke stoffen naar bodem, water en lucht (waaronder CO2–uitstoot) tijdens de productie, de verwerking en tijdens de gebruiksfase van het gebouw.

Tips voor duurzaam bouwmateriaal

Tip

Gebruik vernieuwbare of met weinig inspanning herbruikbare materialen.

Tip

Kies bouwmateriaal dat over de gehele levenscyclus weinig milieubelasting veroorzaakt. Volg de drie stappen uit de tabel.

Schermafbeelding 2013-11-09 om 16.43.58

Neem duurzaam geproduceerd hout

Bijvoorbeeld FSC gecertificeerd (Forest Stewardship Council) hout.

Tip

Gebruik grondstoffen afkomstig van sloop of recycle-materialen uit de bouw.

Tip

Laat metalen die uitlogen, zoals zink en lood, niet in aanraking komen met regen- of grondwater.

Kerken met ervaring

Protestantse gemeente Landsmeer

Geleidelijke verduurzaming kerkgebouw onder meer door  gewijzigde ventilatie en lucht-/ vochtigheidsvoorziening; informatie [email protected]

Protestantse gemeente Ezinge