groenekerken-fietstochten

Update: de Groene Fietsroutes zijn uitgesteld vanwege het coronavirus. We maken zo snel mogelijk de nieuwe datum bekend!

Een sportieve morgen, genieten van natuur én inspiratie opdoen op het gebied van duurzaamheid. GroeneKerken en A Rocha organiseren in acht regio’s de Groene Fietsroutes.

Acht routes

Op acht locaties voert de route langs diverse groene kerken die actief zijn op het gebied van duurzaamheid. Op elke route bevinden zich meerdere kerken en geloofsgemeenschappen die laten zien hoe zij een duurzame levensstijl in de praktijk brengen. Je kunt vrijblijvend een kijkje in de keuken (of tuin!) van groene kerken nemen om vol nieuwe ideeën naar huis te kunnen gaan. Tijdens de Groene Fietsroutes ontdek je dat ‘duurzaam doen’ niet moeilijk is.

Wat is er bij de groene kerken te doen?

groene-fietstochten-picknick

Als deelnemer aan zo’n route kan het ook zomaar zijn dat je op het dak van een kerk komt te staan om de zonnepanelen te bewonderen. In elke kerk word je gastvrij ontvangen met een biologische versnapering, van sap uit eigen boomgaard tot groente uit eigen tuin. 20 juni wordt een recreatieve dag om samen te beleven, waarbij je kunt genieten van de natuur en pittoreske plaatsjes en tegelijkertijd ontdek je wat je kunt ondernemen op het gebied van duurzaamheid in eigen huis en kerk.

Waarom de Groene Fietsroutes?

De Groene Fietsroutes worden niet georganiseerd zonder reden. Dagelijks horen we over de urgentie en de toenemende effecten van klimaatverandering. Dat geldt ook op gebied van biodiversiteit. Er zijn al veel minder diersoorten dan 10 jaar geleden. Veel planten-, boom- en bloemsoorten (dreigen te) verdwijnen. Tijdens de Groene Fietsroutes maak je ook kennis met groene kerken die actie hebben ondernomen op gebied van biodiversiteit, door ruimte te maken in hun kerktuinen voor natuur. Zo zie je bijvoorbeeld dat kerken aan de slag gaan met nestkasten en groene daken; een positieve bijdrage in tijden van ecologische crisis.

‘Groene Fietsroutes’ is een initiatief van GroeneKerken en A Rocha. Beide organisaties ervaren dat geloof en verduurzaming alles met elkaar te maken hebben. Geloof betekent invulling geven aan de Bijbelse opdracht van goed en recht doen omwille van de naaste en de God die alles schiep. Verduurzaming hoort bij de missie van kerk-zijn en geloven.

groene-fietstochten-bos-2018

Fiets je mee?

Hieronder vind je een overzicht van de diverse Groene Fietsroutes, waarbij je per route een ticket kunt kopen via de bijgevoegde link.

De routes starten rond 10 uur bij de eerste kerk en eindigen rond 16 uur.

Overzicht fietsroutes

Route 1:
Heemstede-Hoofddorp-Bloemendaal-Haarlem (22 km)

Klik hier om tickets te bestellen voor route Heemstede.

Route 2:
Eindhoven en omgeving (24 km)

Klik hier om tickets te bestellen voor route Eindhoven.

Route 3:
Goes -Wolphaartsdijk – Kapelle – Goes (31 km)

Klik hier om tickets te bestellen voor route Goes.

Route 4:
Rhenen – Wageningen – Elst (18 km)

Klik hier om tickets te bestellen voor route Rhenen.

Route 5:
Houten – Wijk bij Duurstede – Amerongen – Veenendaal (35 of 55 km)

Klik hier om tickets te bestellen voor route Houten.

Route 6:
Deventer – Colmschate – Schalkhaar – Eefde – Zutphen (30 km)

Klik hier om tickets te bestellen voor route Deventer.

Route 7:
Zwolle – Dalfsen – Ommen (30 km)

Klik hier om tickets te bestellen voor route Zwolle.

Route 8:
Gouda – Capelle a/d IJssel – Gouda (38 km)

Klik hier om tickets te bestellen voor route Gouda.