Op acht locaties voert de route langs diverse groene kerken die actief zijn op het gebied van duurzaamheid. Op elke route bevinden zich meerdere kerken en geloofsgemeenschappen die laten zien hoe zij een duurzame levensstijl in de praktijk brengen. Je kunt vrijblijvend een kijkje in de keuken (of tuin!) van groene kerken nemen om vol nieuwe ideeĆ«n naar huis te kunnen gaan. Tijdens de Groene Fietsroutes ontdek je dat āduurzaam doenā niet moeilijk is.
Wat is er bij de groene kerken te doen?
Als deelnemer aan zoān route kan het ook zomaar zijn dat je op het dak van een kerk komt te staan om de zonnepanelen te bewonderen. In elke kerk word je gastvrij ontvangen met een biologische versnapering, van sap uit eigen boomgaard tot groente uit eigen tuin. 20 juni wordt een recreatieve dag om samen te beleven, waarbij je kunt genieten van de natuur en pittoreske plaatsjes en tegelijkertijd ontdek je wat je kunt ondernemen op het gebied van duurzaamheid in eigen huis en kerk.
Waarom de Groene Fietsroutes?
De Groene Fietsroutes worden niet georganiseerd zonder reden. Dagelijks horen we over de urgentie en de toenemende effecten van klimaatverandering. Dat geldt ook op gebied van biodiversiteit. Er zijn al veel minder diersoorten dan 10 jaar geleden. Veel planten-, boom- en bloemsoorten (dreigen te) verdwijnen. Tijdens de Groene Fietsroutes maak je ook kennis met groene kerken die actie hebben ondernomen op gebied van biodiversiteit, door ruimte te maken in hun kerktuinen voor natuur. Zo zie je bijvoorbeeld dat kerken aan de slag gaan met nestkasten en groene daken; een positieve bijdrage in tijden van ecologische crisis.
āGroene Fietsroutesā is een initiatief van GroeneKerken en A Rocha. Beide organisaties ervaren dat geloof en verduurzaming alles met elkaar te maken hebben. Geloof betekent invulling geven aan de Bijbelse opdracht van goed en recht doen omwille van de naaste en de God die alles schiep. Verduurzaming hoort bij de missie van kerk-zijn en geloven.
Fiets je mee?
Hieronder vind je een overzicht van de diverse Groene Fietsroutes, waarbij je per route een ticket kunt kopen via de bijgevoegde link.
De routes starten rond 10 uur bij de eerste kerk en eindigen rond 16 uur.
Overzicht fietsroutes
Route 1: Heemstede-Hoofddorp-Bloemendaal-Haarlem (22 km)
Op deze fietstocht begin je in Haarlem en eindig je bij het station in Hoofddorp. De eerste stop zal zijn bij de Fonteinkerk in Haarlem. Zij nemen groene stroom af en werken aan het bewustzijn van gemeenteleden. Hoe doen ze dat laatste? En waarom vinden ze dat belangrijk?Ā
Daarna gaat de tocht naar de Protestantse Gemeente Bloemendaal en Overveen. Zij organiseren activiteiten rondom duurzaamheid. Wat is er gebeurd, wat zijn ze van plan? Ze vertellen er graag meer over!
Vervolgens fiets je verder naar de Oude Kerk in Heemstede. Zij zijn bezig met een energietransitie. Ook geven zij aandacht aan duurzaamheid rondom eten.Ā
De fietstocht eindigt bij de Protestantse Gemeente De Ark in Hoofddorp. Zij zijn een Fairtrade kerk en hebben een repair cafe. Ook is er aan de kerk een kast gemonteerd waar mensen voedsel kunnen achterlaten, tegen voedselverspilling en voor degenen die dat nodig hebben.
Deze route loopt van de Fonteinkerk in Haarlem naar de Ark in Hoofddorp.
Je kunt op station Haarlem een OV-fiets pakken. Voor een toeslag van ⬠10 kun je die fiets in Hoofddorp weer inleveren.
Deze route gaat langs de Johanneskerk die de kerk duurzaam verbouwd heeft, de Emmauskerk, die veel ervaring heeft met zonnepanelen en duurzaam energiebeheer. Dan de moskee die op veel gebieden kan vertellen over hun duurzame stappen, van sensorkranen tot fairtrade.Ā
De route begint bij de Protestantse kerk in Goes en eindigt in Kapelle, maar de fietsroute laten we eindigen op station Goes.Ā
De kerk in Goes is tot nu toe enige groene kerk in Goes. Deze kerk is duurzaam verbouwd en daar kunnen de leden je van alles over vertellen! Daarna fiets je naar Wolphaartsdijk, een kerk die de kerktuin optimaal groen benut en daarnaast vele activiteiten heeft opgezet om de CO2 uitstoot van de kerk omlaag te brengen, van het digitaliseren van de kerkbladen tot workshops bijbels koken!
Dan voert de tocht naar de Mozeskerk in Kapelle. Deze kerk heeft vorig jaar met de hele kerk rond het jaarthema Groen Geloven veel aandacht besteed aan duurzaamheid. Zo boden ze een warmtescan aan voor mensen thuis. Zij zullen je vertellen hoe je dat aanpakt: een jaar lang op een creatieve manier aandacht aan groen besteden in de kerk.
Na dit bezoek fiets je terug naar station Goes zodat je de trein terug naar huis kan pakken.
Deze route begint dichtbij station Goes en is dus ook op een OV-fiets te doen.
Deze route begint bij de kerk van Rhenen en start bij een kersverse groene kerk. Deze kerk heeft een paar boeiende stappen gezet om groene kerk te worden en de groenekerkencommissie kan van alles vertellen over het maken van plannen en komen tot groen beleid. Onderdeel van de voorbereidingen was een EKO-scan (Ecologisch Kerktuinen Onderzoek) bij A Rocha. Hoe die scan hen geholpen heeft om met de kerktuin bezig te gaan, zullen zij vertellen.
Dan voert de route naar de Arboretumkerk in Wageningen. Een van de inspirerende dingen van deze kerk is dat zij met de kinderen de āGroene 10 Gebodenā hebben opgesteld. De moeite waard om te bezoeken!
Het is ook mogelijk een rondleiding door en onder de eeuwenoude kerk van Elst te krijgen na afloop van de route.Ā
Kom kennismaken met deze 3 actieve en inspirerende groene kerken!
Deze route gaat van de kerk in Rhenen naar de kerk in Elst.
Zowel Rhenen als Elst heeft en station en daarmee is deze route ook met de OV-fiets te doen. Voor een toeslag van ⬠10 kun je die fiets op een andere locatie inleveren. Let op: in Rhenen zijn maar erg beperkt OV-fietsen beschikbaar!
Rhenen is vanuit Utrecht goed te bereiken met de sprinter. Vanuit Elst ben je binnen 10 minuten in Arnhem, waarna je makkelijk de intercity pakt richting huis.
De route eindigt in Veenendaal, waar je in Veenendaal-West de trein naar Utrecht kunt nemen. Ook is het mogelijk via een andere route, door de Langbroekerwetering, terug naar Houten te fietsen.
Deze route gaat van Houten naar Veenendaal. Je kunt voor deze route dus het beste met je eigen fiets komen. Wil je toch met een OV-fiets fietsen? Voor een toeslag van ⬠10 kun je die fiets op een andere locatie inleveren. Houten is vanuit Utrecht goed te bereiken met de sprinter. Vanuit Veenendaal-West ben je met de Sprinter binnen een half uur weer terug in Utrecht. Ook is het mogelijk vanuit Veenendaal-De Klomp de Intercity terug te nemen.Ā
De route begint bij de Centrum Moskee in Deventer. Daar zetten ze zich in voor het Fairtrade beleid van de gemeente en geven ze een rondleiding door de moskee.Ā
Vervolgens gaat de route naar de Ichtuskerk in Colmschate – Schalkhaar. Deze kerk doet ontzettend veel op het gebied van duurzaamheid. Zowel op het gebruik van duurzame materialen / voedsel, als op de doelstelling om als kerk energieneutraal te worden.
Daarna fiets je naar de Ontmoetingskerk in Eefde. Zij betrekken gemeenteleden bij duurzaamheid. Hoe gaat dat en waar lopen ze tegenaan?
De tocht eindigd bij het Lichtpunt GKV in Zutphen. Zij zijn onder andere bezig met het vergroenen van hun kerktuin. Ook is het platte dak volledig voorzien van zonnepanelen.
Deze route loopt van Deventer naar Zutphen. Je moet voor deze route met je eigen fiets komen. Wil je toch met een OV-fiets fietsen? Voor een toeslag van ⬠10 kun je die fiets op een andere locatie inleveren.
Het startpunt van deze fietsroute is de monumentale Dominicanenkerk in Zwolle. Daar kun je genieten van de mooie tuin, die duurzaam en ecologisch onderhouden wordt. Ook op andere vlakken werkt deze kerk aan duurzaamheid. De volgende stop is De Hoofdhof in Zwolle-Berkum. Deze gemeente heeft de tuin rond het kerkgebouw āgroenerā gemaakt en het gebouw zelf op allerlei manieren energiezuiniger gemaakt. Ook willen ze graag eerlijk laten zien welke dingen niet gelukt zijn. In Dalfsen wordt je door de Protestantse Gemeente ontvangen met een lunch in gebouw āDe Overkantā, waar je hoort over de groene stappen die deze gemeente al genomen heeft, zoals het verminderen van energie- en papierverbruik, het aanleggen van zonnepanelen en het opvangen van regenwater. Ook is het mogelijk om even een kijkje te nemen in de prachtige Grote Kerk van Dalfsen.
In Ommen, het eindpunt van de route, is er bij kerkgebouw Het Baken te zien hoe de twee GKv gemeenten hier een insectenvriendelijke tuin met veel bloemen hebben aangelegd en een insectenhotel hebben geplaatst.Ā
Deze route loopt van Zwolle naar Ommen. Het is handig om voor deze route met je eigen fiets komen. Wil je toch met een OV-fiets fietsen? Voor een toeslag van ⬠10 kun je die fiets op een andere locatie inleveren.
Deze route begint bij de monumentale St. Janskerk in het hartje van Gouda. Het is deze kerk gelukt het energieverbruik en de CO2 uitstoot drastisch te verlagen door ander stookbeleid. De volgende kerk op de route is De Lichtwijzer. Deze gemeente doet mee aan de Nacht van de vluchteling en zal iets delen over de gevolgen van klimaatverandering voor mensen wereldwijd en onze verantwoordelijkheid daarin. Vervolgens gaat de route langs de Hollandsche IJssel naar Capelle, waar je in de tuin van de St. Paulusā Bekeringskerk wordt ontvangen met een lunch. Deze actieve en betrokken groene kerk doet mee aan een project met energiecoaches, die mensen gratis advies kunnen geven over energieverbruik. De kerktuin wordt beheerd door leerlingen van een nabijgelegen school. Samen met A Rocha werken ze aan een natuurvriendelijke tuin. Via een andere route fiets je terug naar Gouda, waar je De Oostpoort kunt bezoeken. Ook deze kerk is bezig met het vergroenen van de omgeving van de kerk. Verder gebruiken ze duurzaam brood en wijn bij het avondmaal.Ā
Deze route loopt rond, en kan ook vanaf station Gouda CS met een OV-fiets gedaan worden. Ook is het mogelijk om na afloop van de route de St. Janskerk te bezichtigen. Hiervoor betaal je entree (gratis met de museumkaart).