image description image description image description image description

Klimaatpelgrimstocht: Gewoon gaan!

Van 30 september tot 11 oktober komt de oecumenische klimaatpelgrimstocht door Nederland: Gewoon gaan! De tocht start in augustus in Polen. Ongeveer 30 pelgrims gaan vanuit daar op weg naar de 26ste Wereld klimaatconferentie in Glasgow in november. Onderweg vragen ze aandacht voor het klimaat.

Lees de verhalen van onze pelgrimsjournalisten

De pelgrimstocht wordt in Nederland georganiseerd door GroeneKerken en Vastenactie in samenwerking met plaatselijke kerken.

Doe je mee?
Kerken, andere groepen en personen kunnen zich aansluiten bij de pelgrimstocht. Zo geven we meer gewicht aan de bescherming van het klimaat, zowel binnen als buiten de kerk. Dit kun je doen:

• Loop een etappe mee met de pelgrims. Meld je hiervoor aan via onderstaande link. Per dag kunnen er maximaal 60 personen met de pelgrims meelopen.
    • LET OP: we vragen bij de start om een coronavaccinatiebewijs of negatieve coronatest. Dit doen we omdat de pelgrims die op weg zijn naar Glasgow het zich niet kunnen permitteren om corona te krijgen; als een pelgrim corona krijgt, moet de hele groep de tocht stoppen. We vragen je begrip hiervoor.
  • Onderteken de klimaatpetitie. De pelgrims nemen een petitie mee op hun tocht door Nederland. Je kunt deze petitie zelf ondertekenen of namens jouw kerk.
  • Op 10 oktober kun je meedoen met een landelijke Klimaatmars van Amsterdam Zuidoost naar Hoofddorp. Deze organiseren GroeneKerken en Vastenactie samen met Cordaid en Milieudefensie. Bij deze etappe kunnen er maximaal 300 personen deelnemen. Ook hiervoor kun je je aanmelden via onderstaande link.

Ik loop mee     Ik teken de petitie    Lees de klimaatbrief     Meer over de klimaatmars

Waarom een pelgrimstocht?
Met deze pelgrimstocht willen wij als kerken aandacht vragen voor klimaatverandering en onze rol daarin. Samen met de organisatoren GroeneKerken en Vastenactie, zorgen plaatselijke kerken voor (eenvoudig) onderdak en eten onderweg voor de pelgrims.

We organiseren deze tocht omdat we ons bewust zijn van de gevolgen van klimaatverandering wereldwijd. De allerarmsten hebben het meest te lijden. Klimaatgerechtigheid is voor ons daarom van groot belang. Daarmee geven de handen en voeten aan de opdracht om de ander lief te hebben. We roepen christenen en kerken met deze tocht op om letterlijk en figuurlijk stappen te zetten. Zo willen we dat de klimaatpelgrimstocht bijdraagt aan de bewustwording richting christenen over hoe zij kunnen zorgdragen voor de schepping.

We doen dit als kerken samen. En daar zit kracht in. We zien als GroeneKerken en Vastenactie dat een gezamenlijke stem positieve invloed kan hebben op de samenleving en op besluitvorming vanuit overheden.

Wat is de route?
30 september: Enschede – Borne (15 km)
1 oktober: Borne – Goor (18 km)
2 oktober: Goor – Colmschate (27 km)
3 oktober: Colmschate – Apeldoorn (22 km)
4 oktober: Apeldoorn – Voorthuizen (27 km)
5 oktober: Voorthuizen – Amersfoort (20 km)
6 oktober: Geen wandeldag
7 oktober: Amersfoort – Zeist (20 km)
8 oktober: Zeist – Maarssen (21 km)
9 oktober: Maarssen – Amsterdam Zuidoost (22 km)
10 oktober: Klimaatmars Amsterdam Zuidoost – Hoofddorp (25 km)
11 oktober: Hoofddorp – IJmuiden (22 km)

Start-en aankomstlocaties

11 oktoberHoofddorp

Parochiehuis H. Joannes de Doper, Kruisweg 1071, 2131 CT

IJmuiden

Sluisplein 33, 1975 AG IJmuiden (adres ferry)

Pelgrimsjournalisten doen verslag
Verschillende pelgrims lopen voor Vastenactie en GroeneKerken mee met de tocht en doen verslag. Deze verslagen, met foto’s, verschijnen op de websites van de twee organisaties.

Iedereen mag gebruik maken van deze verslagen in kranten of op websites.

Deel onze activiteiten

Deel de petitie met vrienden, familie en gemeenteleden

Dit is een initiatief van:

Groenekerken

Vastenactie

De Klimaatmars op 10 oktober is een samenwerking met: