Van 30 september tot 11 oktober komt de oecumenische klimaatpelgrimstocht door Nederland: Gewoon gaan! De tocht start in augustus in Polen. Ongeveer 30 pelgrims gaan vanuit daar op weg naar de 26ste Wereld klimaatconferentie in Glasgow in november. Onderweg vragen ze aandacht voor het klimaat.

Waarom een pelgrimstocht?

Met deze pelgrimstocht willen wij als kerken aandacht vragen voor klimaatverandering en onze rol daarin. De pelgrimstocht wordt in Nederland georganiseerd door GroeneKerken en Vastenactie in samenwerking met plaatselijke kerken. De kerken zorgen voor (eenvoudig)onderdak en eten onderweg voor de pelgrims.

We organiseren deze tocht omdat we ons bewust zijn van de gevolgen van klimaatverandering wereldwijd. De allerarmsten hebben het meest te lijden. Klimaatgerechtigheid is voor ons daarom van groot belang. Daarmee geven de handen en voeten aan de opdracht om de ander lief te hebben. We roepen christenen en kerken met deze tocht op om letterlijk en figuurlijk stappen te zetten. Zo willen we dat de klimaatpelgrimstocht bijdraagt aan de bewustwording richting christenen over hoe zij kunnen zorgdragen voor de schepping.

We doen dit als kerken samen. En daar zit kracht in. We zien als GroeneKerken en Vastenactie dat een gezamenlijke stem positieve invloed kan hebben op de samenleving en op besluitvorming vanuit de overheid.

Wat gaat er gebeuren?

• Elke dag lopen zo’n 30 pelgrims een route van 25 kilometer. Ze lopen van stad naar stad.
  • In elke stad worden de pelgrims opgevangen door de plaatselijke kerken. Zij zorgen voor onderdak en eten.
  • Overal organiseren de kerken activiteiten, soms samen met de pelgrims.
  • Op 11 oktober vertrekken de pelgrims met de boot uit Nederland.

Er wordt gewerkt aan een ontvangstmoment op 30 september, een actiedag op 6 oktober in Amersfoort, een landelijke etappe op 10 oktober van Amsterdam naar Hoofddorp en een Klimaatbrief van kerken. Meer informatie hierover volgt via deze website.

Hoe kan ik meedoen?

Kerken, andere groepen en personen kunnen zich aansluiten bij de pelgrimstocht. Zo geven we meer gewicht aan de bescherming van het klimaat, zowel binnen als buiten de kerk.

Je kunt daarom een (deel van) route meelopen met de pelgrims. Hiervoor moet je je opgeven. Dit kan vanaf 1 september via deze website.

Ook kun je de Klimaatbrief ondertekenen. De pelgrims nemen de brief mee Nederland in en deze zal te zijner tijd ook online ondertekend kunnen worden.

Fotograaf gezocht!

Vind jij het leuk om te wandelen en te fotograferen? En heb je tussen 30 september en 11 oktober een paar dagen of dagdelen tijd? Loop dan met ons mee als fotograaf en leg voor ons de tocht op beeld vast. Mail naar communicatie@groenekerken.nl.

Gewoon gaan! Pelgrimsjournalist

Drie pelgrimsjournalisten zullen voor Vastenactie en GroeneKerken meelopen met de tocht en verslag doen. Deze verslagen, met foto’s, verschijnen op de websites van de twee organisaties.

Iedereen die wil kan gebruik maken van deze verslagen in kranten of op websites.

Wat is de route?
1 oktober: Borne-Goor