Van 30 september tot 11 oktober 2021 werd de klimaatpelgrimstocht door Nederland gelopen. Dertig pelgrims liepen in totaal in elf etappes van Enschede naar IJmuiden. Tijdens de etappes konden 60 mensen extra meelopen.

Eén van deze etappes was bijzonder: de klimaatmars op zondag 10 oktober, van Amsterdam Zuidoost naar Hoofddorp. Bij deze mars kon een onbeperkt aantal deelnemers meedoen. Iedereen die in staat was om mee te wandelen en hart heeft voor het klimaat, werd uitgenodigd om deze etappe mee te lopen.

Lees het verslag van de klimaatmars

 

Startpunten
De route heeft twee opstapplaatsen.

  • Je kunt tussen 9:00 en 10:00 uur starten in Amsterdam Zuid-Oost, en een tocht van 25 kilometer meelopen.
  • Je kunt starten tussen 11:00 en 12:00 uur in Ouderkerk aan de Amstel en een tocht van 20 kilometer meelopen.

Ben je geen beoefend wandelaar? Dan raden we je aan vanaf Ouderkerk aan de Amstel mee te lopen.

Begeleiding
Tijdens de route loop je achter de pelgrims aan die al vanaf Polen aan het wandelen zijn en op weg zijn naar de klimaattop in Glasgow in november.
Als deelnemer word je ingedeeld in een groep en krijg je een starttijd. Per groep zal er een gids meegaan, zodat je veilig op de plaats van bestemming aankomt.

Onderweg
Onderweg is er elke vijf á zes kilometer een stopplaats waar getoiletteerd kan worden en eventueel consumpties genuttigd kunnen worden. Consumpties zijn voor eigen rekening.

Bezinning

  • De start zal afgekondigd worden in Amsterdam Zuidoost door dominee Justine Aalders van de Drie Stromen.
  • Onderweg zijn er twee bezinningsmomenten voor de deelnemers om stil te staan bij de huidige omstandigheden van klimaatverandering.
  • Om 17:00 uur sluiten we de tocht af met een slotpresentatie door de kerken in Hoofddorp. De slotpresentatie zal gepresenteerd worden door Hella van der Wijst. René de Reuver en bisschop de Korte zullen aanwezig zijn voor de overhandiging van de handtekeningen van de klimaatpetitie aan de pelgrims.

Klimaatpetitie
De klimaatpetitie wordt meegenomen door de pelgrims. De handtekeningen die worden opgehaald voor een rechtvaardig klimaatbeleid worden door de pelgrims overhandigd aan de regeringsleiders van de VN-Klimaattop in Glasgow.

Lees de klimaatbrief

Tot slot
Wanneer je aankomt bij het eindpunt in Hoofddorp, dan word je opgewacht door een ontvangstteam met koffie en thee. Als deelnemer verzorg je zelf eigen vervoer terug naar huis.

Tips voor de voorbereiding

  • Oefen van tevoren door een aantal keer een flinke wandeling te maken
  • Zorg voor goede wandelschoenen en sportieve kleding (wat niet schuurt)
  • We geven met het lopen van de klimaatpelgrimstocht aan dat we belang hechten aan een rechtvaardig klimaatbeleid. Dit mag onderweg best zichtbaar gemaakt worden, bijvoorbeeld door het lopen met spandoeken bijvoorbeeld (mits deze lang te dragen zijn).
  • Neem eten en drinken mee, maar probeer niet te zwaar bepakt te zijn.

Lees meer over de klimaatpelgrimstocht