GROENE KERK

Protestantse gemeente Scheemda e.o.

contact deze kerk

Wij zijn de protestantse kerk van Scheemda. Wij zijn ontstaan uit een fusie van de hervormde en de gereformeerde kerk. Samen hebben we in 2010 een nieuw kerkgebouw neergezet: De Ontmoeting. In het avontuur van het bouwen van een nieuw kerkgebouw is er iets wonderlijks gebeurd: we zijn ook een nieuwe gemeenschap geworden. Toen de gemeente in Westerlee een paar jaar later werd opgeheven, dachten zij dat ze zich bij ons wel thuis zouden kunnen voelen. En dat wonder heeft zich eveneens voltrokken.
Ons gebouw vertelt wat over wie wij zijn. Op het eerste gezicht ziet ons gebouw er niet uit als een kerk, het heeft een opvallende, ronde vorm. We hebben echter de kerktoren van de oude hervormde kerk laten staan en voor de dienst luiden we nog steeds de klok, zoals dat al eeuwen gaat. Ook de kerkzaal oogt modern, hij is hoog en licht. Voorin zie je echter een prachtige zeventiende-eeuwse preekstoel staan en achterin een historisch orgel. Net als ons gebouw vormen wij een bijzondere mix van hedendaagse en traditionele eigenschappen. We zijn een gemeenschap van eigentijdse mensen die zich verbonden voelen met de protestantse traditie. Net als ons voorgeslacht weten we ons getroost en gesticht door het evangelie van Jezus Christus en we verlangen er naar om in deze tijd zijn getuigen te zijn.

Wij zijn groen bezig!

schepping en natuur schepping en natuur check
geloof en inspiratie geloof en inspiratie check
energie en klimaat energie en klimaat check
omgaan met geld omgaan met geld check
beleid en aanpak beleid en aanpak check
bewust inkopen doen bewust inkopen doen check
trees
Wat is er al gedaan

In 2019 hebben we besloten dat we Groene Kerk willen worden. Eerst ging de kerkenraad akkoord en daarna ook de gemeente: iedereen reageerde enthousiast op de promotiefilm over de Groene Kerk beweging. We hebben een comité opgericht, dat als doel heeft dat we de komende jaren duurzaamheidsdoelstellingen van de Groene Kerk gaan halen.
Het comité heeft twee aandachtsgebieden:
1. Bewustwording van het belang van duurzaamheid bij gemeenteleden en ook
gedragsverandering in hun eigen leven
2. Verduurzaming van de bedrijfsvoering van de kerk.
In het kader van bewustwording hebben we in september 2019 een startzondag gehouden met als thema Groene Kerk. De dienst ging over zorgen voor Gods schepping aan de hand van Gods belofte aan Noach. Na de dienst hadden we een presentatie van een gemeentelid dat veel met duurzaamheid bezig is. In de verwerking hadden we kaartjes met allerlei tips voor een groener leven op een grote tafel liggen. Gemeenteleden konden een paar tips uitkiezen en namen zich voor ze ook echt uit te gaan voeren.
In het kader van bedrijfsvoering hebben we in eerst kaart gebracht wat we al doen aan duurzaamheid. We zijn daarvoor in gesprek gegaan met de kerkrentmeesters en de koster. We hebben het stappenplan van de Groene Kerk als leidraad gebruikt.
Ons kerkgebouw is pas tien jaar oud en heel energiezuinig gebouwd. We drinken al een paar jaar fairtrade koffie.
We gebruiken ook al biologisch schoonmaakmiddel.

Commitment

We hebben ons voorgenomen verder te verduurzamen.
1. Bewustwording van het belang van duurzaamheid
Dominee Ariaan Baan gaat in zijn diensten geregeld aandacht besteden aan het thema duurzaamheid.
We doen verslag in het kerkblad over de vorderingen.
2. Verduurzaming van de bedrijfsvoering
We schakelen over op duurzaam wc papier en papieren handdoeken. Als het contract met de huidige energieleverancier is afgelopen willen we overstappen op groene stroom.
Na een jaar evalueren we en stellen we nieuwe doelstellingen vast.

Contact met Protestantse gemeente Scheemda e.o.

Adres:
Kerkgebouw:
“De Ontmoeting”
Kerklaan 32
9679 AE Scheemda
stuur ons een mail