Wat is er al gedaan2018: Maatwerkadvies voor energiebesparing pand aan Vrijthof 23. Opdracht onderzoek naar verwarmingssystemen in kerken Sint Jan Maastricht en Hervormde Kerk te Vaals.
2019:
De werkgroep Groene kerken is opgesplitst in drie kleinere werkgroepen met eigen aandachtspunten en doelstellingen. Eens per 8 weken komt de hele werkgroep samen om elkaar te updaten en samen verder te denken.
De drie werkgroepen zijn:
Energie:
De werkgroep āenergieā heeft uitgezocht wat het huidige verbruik van onze gebouwen is. Samen met de gebouwbeheerders wordt nu bezien hoe dit kan worden beperkt, onder meer door een andere bron van verlichting. Daarnaast worden de mogelijkheden met zonnepanelen duurzame energie op te wekken bezien. Omdat een deel van de gebouwen valt onder Monumentenzorg vindt daarover overleg plaats met de gemeenten.
Inkoop en afval:
De werkgroep āinkoop en afvalā gaat samen met de beheerders van onze gebouwen vanaf september 2019 bespreken h hoe het inkoopbeleid verduurzaamd kan worden met meer aandacht voor mens en milieu en hoe we materialen kunnen hergebruiken en ons afval beter scheiden. Verder zal er overlegd worden of de papieren liturgieĆ«n vervangen kunnen worden door een beamer.
Communicatie:
De werkgroep ācommunicatieā organiseert in het seizoen 2019 ā 2020 een aantal thema-avonden over duurzaam huishouden, de wereldwatercrisis en duurzame landbouw. Vanaf september gaat een online platform van start, waar onze kerkleden informatie en tips rondom duurzaamheid kunnen delen.
CommitmentWe willen in een tweetal kerkdiensten en ƩƩn gemeenteavond de gemeente betrekken bij het Groene kerk worden & zijn.We gaan gebruik maken van het beschikbare startpakket en de toolkit, die de Groenen Kerken beschikbaar stellen.
2019:  Er wordt er gekeken hoe we duurzaam kunnen beleggen. Ook staat de werkgroep open voor ideeën van mensen binnen en buiten de kerk.