GROENE KERK

Protestantse Gemeente Berltsum

contact deze kerk

Protestantse Gemeente Berltsum

Wij zijn groen bezig!

schepping en natuur schepping en natuur check
geloof en inspiratie geloof en inspiratie
energie en klimaat energie en klimaat check
omgaan met geld omgaan met geld check
beleid en aanpak beleid en aanpak check
bewust inkopen doen bewust inkopen doen
trees
Wat is er al gedaan

De gehele verlichting (behalve de kroonluchter) is vervangen door LED- verlichting. De lampkaarsen op de kroonluchter zijn eveneens LED-verlichting geworden.

De Koepelkerk herbergt al sinds de 60-er jaren en misschien wel eerder een kolonie zeldzame meervleermuizen. Deze staan ook op de rode lijst. Bij een restauratie in 1970-1980 is bij de bestrijding van bonte knaagkever een deel van de kolonie verdwenen als gevolg van bestrijdingsmiddelen. Bij een volgende restauratie in 2000 zijn speciale voorzieningen aangebracht op de kerkzolder. De meervleermuizen hebben een eigen ingang en kunnen met hun mest de zolder niet meer bevuilen, zodat de bonte knaagkever geen kans meer heeft. Op deze manier wordt de kerk beschermd en kunnen de vleermuizen ongestoord hun jongen grootbrengen.

Onder leiding van de kerkrentmeesters is samen met de aangemelde vrijwilligers de werkgroep Groene Kerk opgericht. Deze komt bijeen om een plan van aanpak vast te stellen en prioriteiten vast te stellen. Verder is er een plan ontwikkeld om de gebouwen van de gemeente duurzamer te maken, energie te besparen en beleggingen wellicht groener te beleggen.

Commitment

De pastorie wordt met de komst van de nieuwe dominee energiezuinig gemaakt. Er worden een warmtepomp en zonnepanelen geïnstalleerd. De besparing op de energiekosten worden gedeeld tussen de dominee en de kerk zodat beiden daar profijt van hebben. Helemaal van het gas af lukt nog niet.

Contact met Protestantse Gemeente Berltsum

Adres:
Kleasterdyk 3a
9041VH Berltsum
stuur ons een mail