GROENE KERK

Protestantse Gemeente De Achthoek in Scherpenzeel

contact deze kerk

De PKN Gemeente De Achthoek in Scherpenzeel sloot zich in oktober 2019 aan bij de Groene Kerken. Onze gemeente is ontstaan via een federatief verband en tenslotte een fusie tussen de Gereformeerde Kerk van Scherpenzeel en de Hervormde deelgemeente De Hoeksteen. De fusie is geheel verwerkt, wij zijn nu echt één. Contacten tussen andere kerkelijke groeperingen zijn groeiend maar beperkt. Op niveau van dienstverlening (diaconale deeltaken zoals schuldhulpverlening) is er een goed contact.

Vergroening begint wat breder in de aandacht te komen. Wij willen met de Groene kerken actie eerst onszelf settelen en daarna proberen breder enthousiaste op gang brengen.

Wij zijn groen bezig!

schepping en natuur schepping en natuur check
geloof en inspiratie geloof en inspiratie check
energie en klimaat energie en klimaat check
omgaan met geld omgaan met geld check
beleid en aanpak beleid en aanpak check
bewust inkopen doen bewust inkopen doen check
trees
Wat is er al gedaan

De kerkenraad heeft op voorstel via het moderamen groen (!) licht gegeven. Het CvK heeft al muren geïsoleerd, zonnepanelen geplaatst en denkt nu na over de vernieuwing van de CV. Nieuwe ketels en warmtepomp? Er is nog voldoende ruimte voor uitbreiding zonnepanelen.

Onze “afdeling inkoop” let al jaren ook op de verantwoorde herkomst van verbruiksartikelen.

Afvalscheiding voor zover mogelijk gerealiseerd. Kan wel iets verder verdiept worden. Probleem: kerken vallen onder industrieel afval dus nog teveel gaat op de hoop.

Commitment

Als eerste houden wij a.s. zondagmorgen 20 oktober een kerkdienst met als thema “duurzaam leven”. Vervolgens de volgende dag maandag 21 oktober een presentatie met discussie onder titel “Menu voor de toekomst”. In samenwerking met FoodValley, ons samenwerkingsverband waaraan de gemeentebesturen in de Geld./Utrechtse Vallei het duurzaamheidsbeleid. Onze aanmelding bij de groenekerkenactie is daarbij een voorbeeld om na de discussie mee aan de slag te gaan.

Contact met Protestantse Gemeente De Achthoek in Scherpenzeel

Adres:
Molenweg 1, 3925 CJ
stuur ons een mail