GROENE KERK

Minderbroedersklooster Megen

contact deze kerk

De communiteit aan de Kloosterstraat telt zeven franciscanen en één postulant. De broeders proberen het verlangen naar God levend te houden. Net als Franciscus willen zij in de geest van het evangelie op een eigentijdse wijze broeders zijn, die elkaar en anderen accepteren en stimuleren. Ze delen hun leven voor een belangrijk deel met de vele gasten die ze ontvangen in hun fraaie zeventiende-eeuws kloosterpand. Het sfeervolle gebouw schept uit zichzelf ruimte voor rust en stilte.

Wij zijn groen bezig!

schepping en natuur schepping en natuur check
geloof en inspiratie geloof en inspiratie check
energie en klimaat energie en klimaat check
omgaan met geld omgaan met geld check
beleid en aanpak beleid en aanpak check
bewust inkopen doen bewust inkopen doen check
trees
Wat is er al gedaan

  • In de kloostertuin staan peren-, appel-, pruimen- en kersenbomen en diverse bessen-, frambozen- en bramenstruiken. Er worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt. In plaats daarvan hangen bijvoorbeeld in bomen bloempotjes met stro om oorwormen een goed tehuis te geven. Zij zijn natuurlijke bestrijders van allerlei plaaginsecten.
    Met snoeihout is een takkenwal gemaakt, waarmee delen van de tuin worden afgeschermd. Die takkenwal bevordert de biodiversiteit in onze tuin.
  • Er is een poel voor groene kikkers aangebracht in de tuin, waarin en waar omheen nieuwe flora en fauna ontstaan.
  • Ons oude kloostergebouw valt onder Monumentenzorg. Zonnepanelen op het dak mogen we daarom niet zomaar plaatsen en ook voor dubbel glas gelden beperkingen. Wel hebben we spaarlampen, een Hoge Rendementsketel en een steenwol-isolatiedeken op de zoldervloer met daarbovenop een tweede vloer.
  • Eenmaal per week eten we vegetarisch. Vaak ook op zaterdag als een maaltijdsoep wordt bereid. De moestuin is opgegeven omdat het aan tijd en menskracht ontbrak. Wekelijks halen we enkele groentepakketten van een coöperatie van regionale telers. Kruiden komen uit de kruidentuin die inmiddels onderhouden wordt door vrijwilligers.
  • In principe sparen we niet, tenzij voor specifieke voorziene grotere uitgaven. Geld dat niet direct nodig is wordt gestald bij een bank met criteria op het gebied van milieu, vrede en mensenrechten.

 

Commitment

  • We blijven onderzoeken of er (nieuwe) mogelijkheden zijn om de duurzaamheid te verbeteren.
  • We doen mee met een interregionaal EU-project van de provincies Noord-Brabant (NL) en Antwerpen (B) om in ons klooster innovatieve toepassingen, voor energie-efficiëntie en het gebruik van hernieuwbare energie in monumenten, te realiseren.
  • Op dit moment zijn er verschillende bedrijven die zoeken naar mogelijkheden om dakleien te ontwikkelingen met zonnecollectoren, die op monumentale gebouwen als het onze geplaatst mogen worden. Hiermee hopen als Franciscaanse broeders een concrete bijdrage te leveren aan een schone en duurzame leefomgeving.

Contact met Minderbroedersklooster Megen

Adres:
Kloosterstraat 6
5366 BH Megen
Nederland

stuur ons een mail