Markelo
Martinuskerk Duurzame groene kerk

Wie zijn wij?

Markelo is een typisch Twents dorp met zijn essen en boerderijen. De werkgelegenheid op de boerenbedrijven is dit de laatste decennia terug gelopen. Er is nu een grote variatie van hoe men in het dagelijks leven zijn/haar brood verdient.

De Martinuskerk in Markelo is de enige kerk in Markelo. De van origine Nederlands Hervormde kerk (van het midden) is ruim tien jaar lid van de Protestantse kerk in Nederland.

Wat doen we al?

Zonnepanelen

Mede doordat de burgerlijke gemeente Hof van Twente streeft naar een energieneutrale gemeente in 2035 en doordat een gemeentelid ons attendeerde op website groenekerken.nl kwamen we als Diaconie op de gedachte om ons meer bezig te gaan houden met duurzaamheid. We maakten een plan om zestig zonnepanelen te laten plaatsen op een bijgebouw met een vermogen van 17400Wp waarmee we driekwart van de energie zelf opwekken. De Diaconie betaalt de investering en uit de besparing op de energienota wordt de komende 10 jaar de investering met iets rendement terugverdiend. Na toestemming van de Kerkenraad en Kerkrentmeesters was alles binnen een paar maanden geregeld. De zestig zonnepanelen functioneren vanaf eind april 2017.

Zonnepanelen op dak bijgebouw Martinuskerk Markelo

Fair Trade:

We schenken Fair Trade koffie en thee bij bijeenkomsten van de kerk.

Wat zijn de plannen:

• Werkgroepen: We hebben contact met enkele organisaties die al werkzaam zijn in de Hof van Twente (Markelo is één van de 5 kernen van de Hof van Twente) zoals: fairtradehofvantwente.nl en binnenkort de werkgroep ‘hofkracht’. We gaan deelnemen aan die werkgroepen.
  • Binnenkort (23 mei) is er een cursus waar ik naar toe ga: “Een idee en dan?”. Je kunt nog zo veel ideeën hebben maar hoe laat je ze werkelijkheid worden?
  • LedverlichtingIn de komende tijd gaan we: ledverlichting in kerk en in het bijgebouw overwegen.
  • Groene bank: ook gaan we nadenken over een verandering van bank.
  • Schepping, natuur en lokale producten: Verder is onze wens iets doen met “Schepping en natuur”. Niet alleen de boeren in ontwikkelingslanden willen graag een eerlijke beloning van hun werk maar ook de boeren in onze omgeving hebben het moeilijk met de macht van de grootwinkelbedrijven. Te denken valt dus aan een kleinschalige lokale coöperatie die lokaal hun producten aan de man (markt) brengt.

Werken aan:

Kerkplein 41
7475 AE Markelo

Terug naar overzicht Mail deze kerk

Is uw kerk al groen?

Zet uw kerk op de kaart

Kennismaken met de groenekerkenactie? Download ons startpakket

Download startpakket