Langedijk-Noord
Allemanskerk

Wie zijn wij?

Wij zijn de Protestantse gemeente Langedijk-Noord. Onze leden wonen voornamelijk in de dorpen Noord en Zuid-Scharwoude en Oudkarspel.

De officiele naam van onze kerk is de St. Maarten kerk maar hij is tegenwoordig in de volksmond beter bekend als de Allemans kerk, omdat met behulp van alleman de kerk na de brand van 1969 weer uit de as herrezen is.

Duurzaamheid stond altijd al op de agenda van het college van de kerkrentmeesters maar na ons bezoek aan de groene Kerkendag in Ede heeft het een hogere prioriteit gekregen.

Wat doen wij al

• Energie kopen we in bij Greenchoice.
  • Wij willen een fair-trade gemeente zijn, er is een groep vrijwilligers in onze gemeente die de fair-trade gedachte promoot en binnenkort een fair-trade statusaanvraag indient.
  • Afval wordt gescheiden.
  • Inmiddels is een groot deel van onze verlichting vervangen door LED.
  • Verbruikscijfers van gas en elektra worden maandelijks bijgehouden en jaarlijks geëvalueerd.
  • Op initiatief van Kerk in Actie hebben wij een aanvraag lopen voor het plaatsen van een windmolen op ons land.

Het is een lange weg maar er zijn kansen.

Wat zijn onze plannen

Het zuinig omgaan met energie en het gebruik van fossiele brandstof zoveel mogelijk te beperken staat hoog op onze agenda. Zodra er geschikte LED verlichting beschikbaar komt zullen we ook onze kroonluchters voorzien van deze lichtbron.

We zullen de effectiviteit van onze verwarming in samenhang met de thermostaat instelling kritisch beoordelen.

Het college van kerkrentmeesters heeft besloten om zonnepanelen aan te schaffen om zo te voorzien in een groot deel van onze behoefte aan elektriciteit. Omdat onze kerk een rijksmonument is hebben wij een aanvraag ingediend bij de burgerlijke gemeente.

Ook onderzoeken we de mogelijkheid om ons tongewelf in het kerkgebouw te isoleren.

In de kerkdiensten zullen we meer aandacht geven aan duurzaamheid.

Werken aan:

Hulststraat 24
Noord Scharwoude 1723 WV

Terug naar overzicht Mail deze kerk

Is uw kerk al groen?

Zet uw kerk op de kaart

Kennismaken met de groenekerkenactie? Download ons startpakket

Download startpakket