GROENE KERK

De Voorhof Kesteren

contact deze kerk

Informatie niet beschikbaar.

Wij zijn groen bezig!

schepping en natuur schepping en natuur
geloof en inspiratie geloof en inspiratie
energie en klimaat energie en klimaat check
omgaan met geld omgaan met geld
beleid en aanpak beleid en aanpak check
bewust inkopen doen bewust inkopen doen check
trees
Wat is er al gedaan

Artikel over deze gemeente in Diakonia van december 2013

Geen grote projecten of enorme aantallen zonnepanelen (wat op zich natuurlijk prima kan zijn), maar in Kesteren denken ze dat het aanjagen van het denken over duurzaamheid op termijn een resultaat met een hoge houdbaarheidsdatum gaat opleveren.

Natuurlijk, er zijn prachtige concrete initiatieven. Zoals de halfjaarlijkse kledingbeurs. Gemeenteleden brengen overbodige kleding naar het inzamelpunt en één keer in de zes maanden is de kleding te koop. Allemaal goede en schone kleren voor maximaal tien euro per stuk. Voor één of twee euro heb je vaak al een leuke trui of broek.

Diaken Elsie Greep staat in Kesteren met een aantal collega’s aan de bron van de verdieping waar het gaat om duurzaamheid. Ze is ervan overtuigd dat de beste weg naar succes het stimuleren van de grondgedachte over duurzaamheid is. “Onze kledingbeurs is natuurlijk een mooi initiatief. En we hebben ’t Winkeltje’. Dat is elke zaterdagochtend open en daar zijn allerlei gebruikte spullen te koop. Eén keer per jaar is er in een grotere ruimte de Boeldag. We brengen dan zoveel mogelijk spul bij elkaar en voor een paar centen is er heel wat moois en bruikbaars te koop.”

“En besparen op stoken in de kerk doen we ook. Als hier een vergadering langer duurt dan tien uur in de avond, word je niet blij. Dan gaat de verwarming langzaam uit. Allemaal heel mooie initiatieven, maar we moeten meer doen. Zelf denk ik dat op een speelse manier overbrengen van de duurzaamheidsgedachte veel kan opleveren. Je merkt dat mensen er open voor staan. We gaan hier een bezinningsdag organiseren. Hoe dat er precies gaat uitzien, dat weet ik nog niet. Maar het moet een dag vol bezieling worden.”

Elsie Greep denkt dat je mensen moet prikkelen om tot het juiste besef te komen. “En ik geloof niet dat je dat doet met lange succesverhalen. Nee, veel meer denk ik aan korte, grappige aansporingen in het kerkblad bijvoorbeeld. Dat valt op en daar reageren mensen op. Op die manier moet het lukken een grote groep te bereiken. Van mij hoeft echt niet iedereen zonnepanelen op zijn of haar dak. Wat ik graag wil bereiken is dat mensen begrijpen waarom duurzaamheid belangrijk is. De rest komt dan een heel eind vanzelf.”

Commitment

Dit gaan we doen:

Duurzaamheid staat binnen onze kerk in de kinderschoenen en stuit hier en daar ook op kleine weerstand. Wij willen mensen bewust maken van het belang van duurzaamheid en hen laten geloven in een positief resultaat.

Contact met De Voorhof Kesteren

Adres:
Nedereindsestraat 30C
4041 XG Kesteren
Nederland
stuur ons een mail