Kerk op Zuilen – Utrecht

We zijn de Kerk op Zuilen in Utrecht.
Een warme, bonte en positieve gemeenschap van verschillende generaties en verschillende mensen uit en rond Zuilen die elkaar ontmoeten als rond een kampvuur, rond een gezamenlijke inspiratiebron: God.

Kerk op Zuilen is ontstaan uit de Oranjekapel en de Bethelkerk, twee protestantse gemeentes die beiden op zoek waren naar nieuwe wegen voor de toekomst. Na een periode van plannen maken zijn we op 17 september 2017 gestart met Kerk op Zuilen.

In alle openheid zoeken we naar een nieuwe vorm van kerk zijn in en voor de wijk. Op deze reis willen we nieuwe mensen ontmoeten, nieuwe ervaringen op doen en bovenal groeien in gemeenschap en geloof. Ondertussen wordt er gewerkt aan een nieuwe plek in het gebouw dat eerst de Bethelkerk heette. Daar komt in de toekomst Kerk & Klooster op Zuilen.

schepping en natuur schepping en natuur check
omgaan met geld omgaan met geld check
beleid en aanpak beleid en aanpak check

Geloof en Inspiratie
– we doen jaarlijks mee met de Micha Zondag;
– we besteden tenminste 2 keer per jaar in een viering aandacht aan de zorg voor de schepping in een speciale viering;
– we vertonen de liturgie op de beamer en in zeer beperkte mate op papier.

Energie en Klimaat
– een energiezuinige thermostaat;
– wanneer een apparaat kapot gaat, kiezen we voor een energiezuinige vervanger.

Schepping en Natuur
– we organiseren wandelingen om stil te staan bij de schepping, samen met A Rocha Utrecht;
– we organiseren regelmatig opschoonacties in de wijk waar een flinke groep gemeenteleden aan meedoet.

Omgaan met geld
Onze bankzaken zijn belegd bij de Protestantse Gemeente Utrecht, daar kunnen we geen eigen keuzes in maken.

Bewust inkopen
– er wordt FairTrade thee geschonken en ingekocht;
– de koffie is biologisch en UTZ-gecertificeerd;
– we doen aan afvalscheiding;
– daar waar mogelijk kiezen we voor eerlijke en duurzame producten. Ook op het gebied van koffiemelk, suiker etc..

Beleid en Aanpak
Duurzaamheid en groene kerk zijn ligt als verantwoordelijkheid bij de kerkenraad. We nemen duurzaamheid als waarde mee in onze beleidskeuzes, en sluiten daarmee aan bij het beleid van de PGU.

We willen de volgende stappen zetten:

Geloof en Inspiratie:

– in gewone vieringen het onderwerp agenderen. Er is dan regelmatig aandacht voor de schepping in een lied en gebed, en niet enkel op de 2 speciale zondagen;
– er komt een GroeneGroep in de kerk-app om ervaringen, inspiratie of concrete tips te delen

Energie en Klimaat:

We zijn bezig met de verbouw van ons oude gebouw, dat moet helemaal energieneutraal worden. Op dit moment zijn daarover de onderhandelingen met de gemeente gaande.

Schepping en Natuur:

– we organiseren activiteiten als een clean-up en natuurwandelingen waarbij we ook mensen uit de wijk proberen te betrekken.

Omgaan met Geld:

– we onderzoeken of het mogelijk is om over te stappen op een duurzame bank en stellen dit aan de orde in de Algemene kerkenraad of CvK aan de orde stellen.

Bewust inkopen:

– we zoeken uit of we de nieuwsbrieven en kerkblad kunnen drukken op zo duurzaam mogelijk papier;
– we gaan over op biologische wijn voor het avondmaal;
– we gaan over op ecologische schoonmaakmiddelen.

Beleid en aanpak:

– beleidsplan aanpassen en duurzaamheid integreren.

Contact met Kerk op Zuilen – Utrecht

Amsterdamsestraatweg 441a