De Immanuelkerk is ƩƩn van de twee kerkgebouwen van de Gereformeerde Kerk te Ermelo. De kerk, met een toren uit 1921, ligt vlakbij het station en is ƩƩn van de gezichtsbepalende gebouwen van Ermelo. Elke dinsdagochtend is de kerk vanaf 10.00u open. Van het zalencentrum wordt veel gebruik gemaakt. Geroepen, geraakt en gezonden door de Drie-ene God willen we bouwen aan een gemeente die uitnodigend, inspirerend en actief is, in liefde voor elkaar en onze medemensen.
⢠Wat betreft het gebruik van de gebouwen: de verwarming en verlichting gaat alleen aan in de ruimtes die gebruikt worden, elke zaal heeft zijn eigen thermostaat. Dit geldt nog niet voor het kerkelijk bureau.
⢠De kerkzaal wordt wekelijks meerdere malen gebruikt, en volgens afspraak verwarmd. Dat betekent bijvoorbeeld dat de verwarming ās middags op tijd aan gaat om ās avond de juiste temperatuur te hebben.
⢠De hoofdingang is voorzien van elektrische schuifdeuren zodat er bij het openen zo min mogelijk energie verloren gaat.
⢠Ons nieuwe kerkdak is gemaakt van gerecycled materiaal: Eurolite Heritage slate EPDM rubberen leipannen.
⢠We hebben 50 zonnepanelen aangeschaft en er komen er nog meer bij.
⢠Het stapsgewijs vervangen van de verlichting in de kerkzaal en de overige ruimten door Ledlampen.
⢠We schenken koffie met het UTZ certificaat (het keurmerk staat voor eerlijke handel en werkomstandigheden en daarbij gebruiken de boeren met een UTZ keurmerk bijvoorbeeld minder bestrijdingsmiddelen).
⢠We proberen alle verpakkingen te recyclen. Glazen flessen en pakken gaan retour voor hergebruik of naar de Inzamelingscontainer van de Gemeente Ermelo.
⢠Printercartridges worden apart verzameld.
⢠De afgelopen jaren is er bijgedragen aan presentaties over het thema Duurzaamheid.
⢠Drie maal per jaar zamelen we bewust voedsel in voor de plaatselijke Voedselbank.
⢠Een deel van het vermogen is ondergebracht bij de Stichting Kerkelijk Geldbeheer (SKG). Hier staat het belang van mens en milieu voorop. De SKG probeertrnmaatschappelijk verantwoord te ondernemen.
⢠Bij de aanschaf van een nieuwe drukstraat was de milieubelasting één van de criteria.
⢠Er wordt papier gebruikt met de volgende labels: FSC®, EU Ecolabel, Chloorvrij proces (PCF).rn
⢠Aanpassen verwarming en verlichting van het kerkelijk bureau en de ruimten daarboven. Verwarming en verlichting moeten per ruimte geregeld kunnen worden. Doel: besparen energie.
⢠Verlichting: aanbrengen bewegingsmelders in de toiletten. Doel: besparen energie.
⢠Het huidige energieprofiel wordt vanaf de tweede helft van 2019 door een expert in kaart gebracht. Op veel plekken (ook in onze meest gebruikte zalen) is nog enkel glas en ontbreekt isolatie. We brengen dit in kaart en pakken dit aan. Doel: besparen energie.
⢠Verwarming kerkzaal gaat ook aan bij kleinere groepen. We gaan onderzoeken welke activiteiten die in de kerkzaal plaatsvinden ook in een kleinere zaal kunnen plaatsvinden. Doel: besparen energie.
⢠We scheiden het afval binnen de mogelijkheden die de Gemeente Ermelo biedt. Papier wordt apart aangeboden. Doel: meer duurzaamheid door hergebruik.
⢠Bij aanschaf van wegwerpartikelen kijken we naar de milieubelasting van alternatieven. Zo worden de huidige plastic roerstaafjes vervangen door houten. Doel: minder milieubelasting.
⢠Schoonmaken: onderzocht gaat worden of de huidige ānormaleā schoonmaakmiddelen vervangen kunnen worden door meer milieuvriendelijke eco-line producten. gebracht. Doel: minder milieubelasting.
⢠Toiletpapier en handdoekjes: onderzocht gaat worden of de huidige producten vervangen kunnen worden door meer milieuvriendelijke eco-line producten. Doel: minder milieubelasting.