GROENE KERK

Dominicanenklooster Huissen

contact deze kerk

In 1858 betrokken de eerste Dominicanen het toenmalige landhuis aan de dijk in Huissen. Momenteel wonen er acht religieuzen. Het gemeenschappelijke leven is een ‘oefenplaats’ voor bezinning door gebed en studie en voor de prediking van het evangelie in deze tijd. Het gemeenschappelijke kloosterleven wordt gekenmerkt door de viering van de liturgie, het koorgebed, de schriftenstudie en het gesprek. De dominicanen zijn actief met verkondigen, schrijven en dichten of zijn werkzaam in het pastoraat. Zij delen hun leven en hun bezittingen en stellen hun huis open voor mensen die op zoek zijn naar rust, innerlijke vrijheid en waarachtigheid. Tevens begeleiden zij programma’s in en buiten het dominicanenklooster.

Wij zijn groen bezig!

schepping en natuur schepping en natuur check
geloof en inspiratie geloof en inspiratie check
energie en klimaat energie en klimaat check
omgaan met geld omgaan met geld check
beleid en aanpak beleid en aanpak check
bewust inkopen doen bewust inkopen doen check
trees
Wat is er al gedaan

  • Vanuit het stichtingsbestuur Dominicanenklooster Huissen worden jaarlijks nieuwe plannen gemaakt en praktijkmogelijkheden onderzocht  om te verduurzamen. Duurzaam en sociaal is een van de uitgangspunten in het beleid.
  • Een deel van de kloostertuin is ingericht voor kruidenplanten en een moestuin. Recent zijn de bessenstruiken verjongd door nieuwe aanplant. Ook zijn er hoogstam fruitbomen. De aanvullende inkoop van voedsel komt uit de regio en is zo mogelijk biologisch. Van een overvloedige oogst wordt jam gemaakt of het wordt op een andere wijze bewaard.
  • Bij het doen van inkopen letten we op keurmerken. Mono-verpakkingen worden geweerd: boter als pakje niet in miniblokjes, dito jam in potten etcetera.
  • Op veel lampen zit een bewegingsmelder, om te voorkomen dat onnodig lichten blijven branden. Er is energiezuinige verlichting aangebracht en we hebben verlichtingssensoren geplaatst.
  • Afval wordt gescheiden.

Commitment

  • Voeding kopen we steeds meer regionaal in. We blijven in het klooster en in de tuin werken met mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Dat doen we in samenwerking met de gemeente, en met bijvoorbeeld RIBW en de Karmel (een lokale partner).
  • In ons nieuwbouwplan is veel aandacht voor duurzaamheid, met zonnepanelen, wateropslag etcetera.

Contact met Dominicanenklooster Huissen

Adres:
Stadsdam 1
6851 AH Huissen
Nederland
stuur ons een mail