‘Het Lichtpunt’ Zutphen

Gereformeerde kerk Vrijgemaakt te Zutphen

schepping en natuur schepping en natuur check
omgaan met geld omgaan met geld
beleid en aanpak beleid en aanpak check

• Voorjaar 2019 was er een prijsvraag waarbij een bedrag werd ingezet voor de beste groene ideeën. Ingebrachte ideeën zijn ingezet voor het totaalplan duurzaamheid.
  • Er is een Fairtrade groene markt gehouden, met RepairCafé, kledingruil,workshops en info uitwisseling. De bedoeling is dit jaarlijks te herhalen.
  • Het dakkruis wordt bij donker LED verlicht. Met mogelijkheid de kleur op evt. gewenst thema aan te passen (besparing op huidige spot verlichting)
  • Er is een nul inventarisatie groene kerk en pastorie gehouden zodat duidelijk is geworden waar verbeterpunten liggen (kerkelijke organisatie/activiteiten/gebouwen). Hier komen ook thema’s als vervoerscapaciteit en km. verzekering, belegging, beveiliging en vertrouwenspersoon naar boven. Onderwerpen die een raakvlak hebben met groen kerk zijn.
  • In en om de kerk een sfeer van zorg en netheid te creëren.
  • Gehele platte dak voorzien van zonnepanelen
  • Gedeeltelijk LED verlichting
  • Gescheiden afvalinzameling
  • Gemeente informeren over rentmeesterschap
  • Gebruik plastic bestek uitbannen

• De kerk met meer groen (planten) te verfraaien (2020)
  • Het plan voor een moestuin wordt in 2020 uitgewerkt naar een integrale groene omgeving bij de kerk waarbij het thema ontmoeting in het groen en verbinding centraal staat ( naast het inzetten van producten uit de moestuin ook plekken om elkaar buiten te ontmoeten met zithoekjes/ bloemengordels en het planten van bomen voor de kerk. Doel is ook breder een link te leggen met de samenleving.
  • Een intensieve samenwerking (werkgroep groen geloven) voor het uitwerken en versterken van de bewustwording mbt. groene kerk zijn met de CGK de Bron Zutphen.

Contact met ‘Het Lichtpunt’ Zutphen

Willem Dreesstraat 4