Wij stellen voor het begrip duurzaamheid met de VN te omschrijven in ontwikkelingstermen als de ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van de toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen. We wensen het thema werken aan duurzaamheid inhoudelijk nader af te bakenen, en stellen voor dit te richten op de fysieke aspecten van natuur en milieu, in het bijzonder zaken als: klimaatverandering, diversiteit van de natuur, energiegebruik, dierenwelzijn, grondstoffengebruik, landschap, milieuverontreiniging in diverse vormen, hergebruik, en een levensstijl die ten dienste staat van bevordering van duurzaamheid.
We gaan er voorts vanuit dat duurzaamheid binnen kerkelijk verband gezien kan worden als een cross-cutting thema van kerkelijk beheer en van de diverse kerkelijke activiteiten. We onderkennen ook dat het thema duurzaamheid samenhangt met andere voor onze geloofsgemeenschap belangrijke zaken, zoals: het streven naar sociale gerechtigheid en vrede, en bovendien een esthetische kant heeft (bijvoorbeeld het vreugde beleven aan de schoonheid van de natuur), en een spirituele (rust en inspiratie vinden vanuit de natuur, Gods lof prijzen als Schepper)
We achten het niet nodig het werk van milieu(actie)groepen te kopiƫren en stellen activiteiten voor die van geestelijke en bezinnende aard zijn. Daarnaast zullen meer praktische en recreatieve activiteiten niet ontbreken. We denken aan zowel kerkdiensten als gemeenteavonden, eventueel ook een studiegroep.