Gemeenschap De Hooge Berkt

Gemeenschap De Hooge Berkt is begonnen in 1967 met een handjevol mensen dat zocht naar vernieuwend religieus samenleven. In de loop der jaren is onze gemeenschap geworden tot een oecumenische leefgemeenschap van mensen die in grote verscheidenheid willen werken aan een bewoonbare wereld in het samenleven van alledag. Er zijn ook altijd gasten bij ons die komen voor bezinning of om mee te leven. In Bergeijk heeft de gemeenschap een eigen terrein aan de rand van het dorp. Hier is de ontmoetingsruimte, kapel en eetruimte. Retraitanten en gasten krijgen een eigen kamer in een van de huizen op of rond het terrein. In totaal zijn er zo’n 100 tal leden, maar niet alle leden wonen in Bergeijk; er zijn ook leden (en vrienden) die elders in Nederland en Vlaanderen wonen.

schepping en natuur schepping en natuur check
omgaan met geld omgaan met geld check
beleid en aanpak beleid en aanpak check

Toen de gemeenschap toeleefde naar haar vijftigjarig bestaan in 2017 is er met het oog op de toekomst gezocht naar het gezamenlijke fundament onder ons samenleven. De Bijbelse leerhuizen van de beginjaren bleek nog steeds de bindende factor te zijn van ons samenleven. Deze basis kan worden samengevat in vijf leefregels:
1. Wordt wie je bent
2. Broederschap, wees er niet bang voor
3. Ga je weg
4. Ontdek je verantwoordelijkheid
5. Waag het (Gods) verbond te maken.
Vanuit deze leefregels willen wij leven met aandacht voor elkaar en voor alles waar wij verantwoordelijk voor zijn, dus zeker ook voor de aarde, ons gemeenschappelijk huis. Onze gemeenschap meldde zich aan als groene gemeenschap. Wij hebben veel aandacht besteed aan praktische zaken zoals zonnepanelen, verantwoorde schoonmaakmiddelen, biologisch voedsel e.d. waardoor heel veel ten goede is veranderd en nog steeds. We merkten hoezeer een dragende spirituele basis nodig is om geïnspireerd te blijven werken aan duurzaamheid en een beter milieu.

In 2019/ 2020 hebben we vijf bezinningsbijeenkomsten gehouden rond de encycliek “Laudato Si” samen met de plaatselijke PKN gemeente en de Eindhovense Hoogstraatgemeenschap. Op dit moment staat het gedachtegoed van Thomas Berry centraal. We hebben aan de hand van een boekje over hem een cursus samengesteld, die door 32 deelnemers wordt gevolgd.
Deze aandacht voor de aarde gaat in onze dagelijkse gebedsdiensten hand in hand met onze aandacht voor elkaar en de actualiteit in de wereld.

Contact met Gemeenschap De Hooge Berkt

Hooge Berkt 16