Gemeenschap De Hooge Berkt

Gemeenschap De Hooge Berkt is oecumenische geloofsgemeenschap ontstaan in 1967.  Een kleine groep is gevestigd in het ‘witte stadje’ Thorn in Limburg, en anderen wonen verspreid in Nederland en Vlaanderen. Ons leven in Bergeijk speelt zich af in huizen met gastenkamers rond een ontvangstruimte, een eetruimte en een kapel. Wij zijn een groep mensen, in grote verscheidenheid, die proberen om in het leven van alledag, met hart en handen, christelijke idealen te realiseren. Wij vormen zo een beweeglijk verband van mensen met verschillende (levensbeschouwelijke) achtergrond. Gemeenschappelijk is het respect voor ieders eigenheid, en het streven naar een hartelijke kerk in een bewoonbare wereld.  Vanuit de Rooms Katholieke kerk heeft paus Franciscus in zijn encycliek “Laudate Si” gewezen op de verantwoordelijkheid van christenen om de heelheid van de schepping te bewaken en te bewaren. Er is meer aandacht voor verantwoorde inkoop van artikelen en voedsel. Ook in bouw en verbouwingen groeit het besef dat zorgvuldig omgaan met de schepping in de breedste betekenis een kerntaak moet zijn. Binnen ons Platform Maatschappelijk Engagement is deze kerntaak een vast agendapunt geworden.

schepping en natuur schepping en natuur check
omgaan met geld omgaan met geld check
beleid en aanpak beleid en aanpak check

Als gemeenschap zetten wij ons op vele terreinen van ons samenleven bewust in voor duurzaamheid.  In de gebedsdiensten wordt regelmatig aandacht besteed aan zorg en verantwoordelijkheid voor de aarde. Op de volgende terreinen is er in de gemeenschap concreet geïnvesteerd in een beter milieu:

Huis: Energiebeheer: gas en elektra bij Greenchoise, 90 % van alle lampen zijn spaarlampen of ledlampen, HR ketels, apparatuur AAA keurmerk, grondput en regenwateropvang bij een van de huizen.

Bouwkundig beheer: zonnepanelen op bijna alle gebouwen, alle daken zijn geïsoleerd, gebruik van duurzaam gecertificeerd hout of kunststof ramen met dubbel glas.

Tuin: geen bestrijdingsmiddelen, aanplant bodembedekkers.

Keuken: zoveel mogelijk verse groenten en 1x per week voor allen vegetarische maaltijden. In alle huizen gebruiken wij Fairtrade koffie.

Overig: gescheiden afval en schoonmaakmiddelen met eco label.

Discussie op gemeenschapsavonden en updates over de voortgang en acties op duurzaamheidsgebied in de dagelijkse praktijk van de gemeenschap. Bewustwording van het belang van duurzaamheid op diverse terreinen stimuleren door:

-het regelmatig serveren van een wereldvoedselmaaltijd

– een spreker over duurzaamheid uit te nodigen op een gemeenschapsavond.

– in de gebedsdiensten nog meer tijd en ruimte te geven aan speciale dagen zoals de dag van de aarde en het laten horen van teksten vanuit b.v.Laudate Si.

Contact met Gemeenschap De Hooge Berkt

Hooge Berkt 16