GROENE KERK

Gemeenschap De Hooge Berkt

contact deze kerk

De Hooge Berkt is een open christelijk-oecumenische leefgemeenschap. De leden en haar vrienden geven hun leven inhoud in het samen leven met aandacht voor elkaar en voor de gasten. Met elkaar geven ze een gezicht aan een hartelijke kerk midden in de wereld. De leden en vrienden zijn gewone mensen zoals jij; gehuwd, ongehuwd of in vriendschap levend, vrouwen en mannen, oud en jong. De Hooge Berkt bevindt zich sinds 1967 in Bergeijk, ten zuidwesten van Eindhoven.

De gemeenschap probeert door het samenleven inhoud te geven aan eeuwenoude woorden als solidariteit en barmhartigheid. De laatste jaren is daar zorg voor de aarde in al zijn aspecten bijgekomen. Dat krijgt gestalte door het dagelijks gebed, binnen de maaltijden, in tuinbeheer, energie- en bouwplannen alsook in  keuzes voor materiaalgebruik.

Wil je op bezoek komen, kijk dan even naar de website : www.hoogeberkt.nl.

Wij zijn groen bezig!

schepping en natuur schepping en natuur check
geloof en inspiratie geloof en inspiratie check
energie en klimaat energie en klimaat check
omgaan met geld omgaan met geld check
beleid en aanpak beleid en aanpak check
bewust inkopen doen bewust inkopen doen check
trees
Wat is er al gedaan

Om uitdrukking te geven aan onze bewogenheid voor een duurzame en menswaardige wereld heeft de gemeenschap zich aangesloten als Lid van GroeneKerken op 22 april 2017, dag van de aarde. In onze gemeenschap komt meer en meer een bewustwording op gang. We  bezinnen ons over Christelijke bronnen voor een zorgzame omgang met de aarde binnen liturgie, Verdieping en contacten met Bondgenoten. Dit betekent dat we ons in onze keuzes laten leiden door duurzame overwegingen, of het nu gaat om het gebruik van materialen, apparatuur, bemesting in de tuin, schoonmaak- en bestrijdingsmiddelen, afvalscheiding of het dagelijks voedsel. Ook zonnepanelen, een leverancier van groene energie en een milieubewuste bank horen hierbij. Zo hebben we 2x een milieu-inventarisatie verricht in 2016 en 2021. Het is een proces van leren en implementeren. Een proces dat wellicht nooit af is en dat een spirituele basis nodig heeft om de betrokkenheid te gronden. Die ecologische spiritualiteit onderzoeken we van jaar tot jaar. Zoals  tot nu toe o.a. rond Laudato Si, Leergang rond profeet van de aarde Thomas Berry,  Thomas Merton in samenspraak met het Titus Brandsma instituut in hun online mystieke week.

Commitment

In 2022  richten we ons op speerpunten als zwerfafval rapen in omgeving, waterbeheersing op eigen terrein, we gaan ons bezighouden met de tuin om deze zo natuurvriendelijk mogelijk in te richten, zoals geen gebruik van bestrijdingsmiddelen, We gaan onderzoeken hoe we regenwater in de tuin kunnen laten infiltreren of opslaan voor droge tijden. We starten met een  leeskring rond het boek van Genesis van Jonathan Sacks. We nemen graag deel aan de mogelijkheden dat dit netwerk ons biedt en zijn trots deel te mogen uitmaken van deze  Groene identiteit van een veelvoud van Kerken in ons land.

Contact met Gemeenschap De Hooge Berkt

Adres:
Hooge Berkt 16
5571 TH Bergeijk
stuur ons een mail