Christelijke Gereformeerde Kerk Zutphen

Christelijke Gereformeerde Kerk Zutphen. In samenwerking met de GKV Zutphen die zich inmiddels ook aangemeld heeft.

schepping en natuur schepping en natuur check
omgaan met geld omgaan met geld check
beleid en aanpak beleid en aanpak check

Dit voorjaar hebben we in samenwerking met de GKV drie themadiensten over groen geloven gehad, met na de dienst praktische workshops. Enkele jaren terug is er een jaarthema van de kerk aan gewijd. Een grote groep gemeenteleden blijkt geïnteresseerd in het thema. Dat biedt ruimte om stappen te maken.

Concreet hebben we op dit moment een zeer zorgvuldige afvalscheiding. Ook wordt er zo zuinig mogelijk omgesprongen met de energie. De laatste jaren zijn diverse lampen vervangen door LED. In 2017 is er een afvalopruimactie in de buurt van het kerkgebouw geweest.

De tuin rond de kerk is ingericht. Er staan bloeiende struiken, bomen en vaste planten.

Beleid: naast de commissie van beheer is er momenteel een informele groene werkgroep actief met leden uit de beide kerken. Deze groep wil het beleid initieren in overleg met kerkenraden en CvB’s. Die beide organen juichen dat ook toe. Hierdoor zorgen we dat de enthousiastelingen en voorlopers de kar trekken.

Beleid: We hopen voorjaar 2019 samen met de GKV een 0-meting te houden waaruit structurele verbeteringen voortkomen. Die 0-meting wordt zo breed mogelijk ingestoken waarbij we kijken naar gebouw en energie (onze kerk is oud en slecht geisoleerd, dus daar valt winst te boeken), energie-inkoop, inkoop van voedingsmiddelen (koffie), duurzaam bankieren, tuin (vooral van belang voor GKV). Uit die 0-meting zullen concrete adviezen aan kerkenraden en CvB’s gedaan worden. In overleg met hen kijken we welke veranderingen we in welke volgorde gaan inzetten. We hopen daarna dus stap voor stap op alle boven genoemde terreinen vooruitgang te boeken.

Energie: De oude onzuinige CV-ketel vervangen (in huidige staat is ons gebouw niet geschikt voor warmtepomp oid, wellicht na aanpassingen na de 0-meting wel).

Inspiratie: Dit najaar gaat de Micha-cursus van start onder volwassenen, kinderen en een deel van de catechesegroepen.

Verder komt er een groene rubriek in het kerkblad met tips voor het persoonlijk leven van gemeenteleden.

Contact met Christelijke Gereformeerde Kerk Zutphen

Hobbemakade 2