GROENE KERK

Christelijke Gereformeerde Kerk Zutphen

contact deze kerk

‘De Bron’ is een middelgrote kerkelijke gemeente. We hebben ongeveer 250 leden in alle leeftijden. Dat maakt onze kerk een ontmoetingsplek van jong en oud. Onze kerk bestaat sinds 1914 en staat in een lange en rijke traditie van kerkelijk leven.

In Zutphen werken we nauw samen met de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt (GKv). Op dit moment hebben we elke zondagmiddag een gezamenlijke kerkdienst en het jongerenwerk van beide gemeenten is volledig geïntegreerd.

 

Ook hebben we samen met broeders en zusters uit de GKV een groep “groen geloven”. Binnen deze groep helpen en stimuleren we de gemeenten en haar leden om stappen te zetten naar een meer rechtvaardiger leven.

Wij zijn groen bezig!

schepping en natuur schepping en natuur check
geloof en inspiratie geloof en inspiratie check
energie en klimaat energie en klimaat check
omgaan met geld omgaan met geld check
beleid en aanpak beleid en aanpak check
bewust inkopen doen bewust inkopen doen check
trees
Wat is er al gedaan

Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de nulmeting, dit gaat ons helpen om goede en concrete vervolgstappen te maken.

Begin 2019 hebben we een prijsvraag uitgeschreven voor het beste groene idee. Hieraan gekoppeld is een bedrag om het ook echt te gaan uitvoeren. We hebben mooie inzendingen gehad en natuurlijk ook een winnaar bekend gemaakt. Namelijk dat we voor ons kerkgebouw de ramen beneden vervangen voor dubbelglas. Daarnaast kijken we wat met het vernieuwd uitzicht kunnen doen qua tuin. De voorbereidingen om het idee uit te voeren zijn hiervoor gaande.

Ook in 2018 en in 2019 is er meegedaan met afval opruim acties.

Met gemengde groepen uit 2 kerken hebben we de Michacursus gevolgd. Als afsluiting van deze cursus hebben we verschillende activiteiten gedaan zoals: afval opruim acties, gehandicapten helpen met hun tuin op orde te krijgen, een high tea aangeboden aan asielzoekers

 

Eerder gedaan:

  • In 2018 drie themadiensten over groen geloven, met na de dienst praktische workshops.
  • Concreet hebben we op dit moment een zeer zorgvuldige afvalscheiding. Ook wordt er zo zuinig mogelijk omgesprongen met de energie. De laatste jaren zijn diverse lampen vervangen door LED.
  • In 2017 is er een afvalopruimactie in de buurt van het kerkgebouw geweest.
  • De tuin rond de kerk is ingericht. Er staan bloeiende struiken, bomen en vaste planten.
  • Groene rubriek in het kerkblad met duurzame recepten.

Commitment

Afronding nulmeting in 2019 en hier vervolg acties aan verbinden.

Er liggen plannen klaar om samen met de diaconieën in een gezamenlijke zondag extra aandacht te besteden aan rechtvaardigheid.

Recentelijk is besloten om de spaartegoeden onder te brengen bij een duurzamere Bank.  Dat betekent dat het uiteraard wel nog gedaan moet worden.

Het uitwerken van de winnende prijsvraag.

Contact met Christelijke Gereformeerde Kerk Zutphen

Adres:
Hobbemakade 2
7204 BX Zutphen
stuur ons een mail