Gereformeerde Kerk Bruinisse

Duurzaam, eerlijk en rechtvaardig gemeente-zijn

De Gereformeerde kerk Bruinisse heeft de intentie uitgesproken om een Groene kerk te willen zijn. Zij heeft daartoe het afgelopen jaar de eerste stappen gezet. In dit actieplan worden acties genoemd die genomen zijn afgelopen jaar en de acties die we van plan zijn voor het komende jaar uit te voeren.

• In het afgelopen jaar zijn een flink aantal zonnepanelen geplaatst
  • De schakelklok staat al zo bewust mogelijk ingesteld voor de verwarming
  • Er wordt met de hand afgewassen
  • Het papier wordt al apart gehouden
  • Er worden cartridges, postzegels, pennen, kaarten, brillen en plastic doppen ingezameld voor diverse goede doelen
  • Er zijn ondertussen ook offertes aangevraagd voor een nieuwe CV-ketel met slimme thermostaat
  • In het verleden is er al wel aandacht geweest voor producten van eigen bodem (Schouwen Duiveland) en stilte wandelingen in de nabije natuur.
  • Als we weggooi bekertjes gebruiken zijn dat papieren bekertjes
  • We kopen onze huishoudelijke zaken in bij een kleine buurtsuper, om de leefbaarheid van het dorp te stimuleren
  • Het orgeltje dat niet meer gebruikt werd is afgelopen jaar geschonken aan een student van de muziekschool, die net met orgel les gestart was.
  • We hebben stoffen hand- en theedoeken
  • Een groot deel van de planten/bloemen uit de bloemschikking komt uit de tuin van de maker van de schikking
  • De ondersteunende materialen zijn altijd 2e handsmaterialen
  • Fairtrade koffie wordt al zeer lang ingekocht.

• Tijdens de Michazondag in oktober zullen we in de dienst het thema duurzaamheid aan de orde stellen
  • Ervoor zorgen dat de papieren bekertjes bij het papieren afval komen
  • Het komende jaar  stappen we ook over op Fairtrade thee
  • Er zal voor de diaconie een bank gezocht worden die met respect voor mens, dier en natuur handelt
  • Via het kerkblad, de nieuwsbrief, de website en Facebook zullen we het komende jaar om ideeën vragen aan de gemeenteleden voor onze ‘Groene Kerk’. Met name de jongeren en jeugd zullen actief betrokken worden bij het nadenken over ideeën voor onze Groene Kerk.
  • Voor de wat verdere toekomst zullen er LED lampjes in de kroonluchters geplaatst worden en zal geïnformeerd worden naar plaatsing van dubbel glas
  • Ideeën zijn alvast een natuurwandeling, een bezoek aan een voedselproducent in de omgeving (boer, mosselkweker, wijnboer)

schepping en natuur schepping en natuur check
omgaan met geld omgaan met geld check