Wat is er al gedaanWat deden we al
- We beleggen ons geld verantwoord
- We zamelen oud papier in en maken zelf compost voor eigen groenvoorziening.
Op 8 maart 2014 sprak pater Ronald Putman (franciscaan) op de Gelderse ontmoetingsdag Kerk&Milieu. Hieronder twee stukjes uit zijn voordracht daar:
āAls uitgangspunt voor mijn spreken over duurzaamheid, ga ik uit van franciscaanse waarden. Zoals Franciscus van Assisi (1182-1226), die op een voor mij (en vele anderen) inspirerende wijze volgens het Evangelie wilde leven, met name in de wijze waarop hij met de aardse goederen omging. Voordat ik minderbroeder franciscaan was, ben ik 10 jaar als priester van het bisdom Utrecht werkzaam geweest. Het hebben van een eigen woning, een auto en een eigen salaris, voelde voor mij niet goed. Het was voor mij geen probleem dat ik een groot deel van mijn salaris aan een woning en een auto kwijt was. Maar wat voor mij wel woog was de belasting van het milieu en de overtuiging dat het geld toch veel beter gebruikt zou kunnen worden. Waarbij dan het verlangen naar soberheid, gemeenschapsleven en de keuze voor zwakkeren in de samenleving, waar Jezus Christus mij in aansprak, de onderstroom was.ā …..
….. “Als ik het vertaal naar het onderwerp duurzaamheid, dan denk ik aan de verantwoording die parochies en gemeente, hebben voor noodlijdenden in wereld. In hoeverre beleggen of kopen wij op een duurzame wijze? In hoeverre zijn wel als parochie en gemeente bewust dat we niet iets kopen, of iets beleggen, maar dat we altijd iets kopen vĆ”n iemand, en dat wij altijd iets beleggen in de toekomst vĆ”n mensen, of juist ten koste van toekomst van mensen. We kunnen er niet aan voorbijgaan, als door onze aankopen of beleggingen, mensen en dieren door milieuverontreining omkomen, omdat we bij bedrijven kopen, die over rug van weerloze mensen en milieu ons goedkopere producten en diensten verlenen. In de parochie waarin ik werk hebben we daarom eens accoord moeten gaan met minder divident, omdat we kozen om zuiver te bankieren en meer geld te willen betalen voor zuivere producten. We zijn broeders hoeders, en dan mag ons handelen niet ten koste gaan van de ander.”