GROENE KERK

De Paaskerk Baarn

contact deze kerk

Informatie niet beschikbaar.

 

Wij zijn groen bezig!

schepping en natuur schepping en natuur check
geloof en inspiratie geloof en inspiratie check
energie en klimaat energie en klimaat check
omgaan met geld omgaan met geld check
beleid en aanpak beleid en aanpak
bewust inkopen doen bewust inkopen doen check
trees
Wat is er al gedaan

Binnen de beraadsgroep ZWOĀ ontstond het idee dat we meer met duurzaamheid moesten doen, juist vanuit ons geloof en omzien naar elkaar.Ā In 2010Ā begonnen weĀ met de werkgroep Maatschappelijk Verantwoord Kerken (duurzaamheid) met het door de Kerkenraad laten onderschrijven van een duurzaamheidsverklaring. Ā Het idee was dat we daar dan naar kunnen verwijzen als we concrete acties voorstellen, en dat is ook wel eens gebeurd.

De belangrijkste successen van ons werkgroep Maatschappelijk Verantwoord Kerken:
– Energiebesparing: Na metingen door de groep van David Ketel uit Bennekom, bleek dat het orgel best een temperatuur van 10 graden kon verdragen. Er werd altijd gezegd dat het orgel 15 graden nodig had om schade te voorkomen – dat bleek een mythe. Dat, samen met andere verbeteringen in het stookbeleid, leverde tientallen procenten besparing op! Zie filmpje op Youtube:Ā https://youtu.be/JWpGL9UM0GU. David Ketel is specialist kerkverwarming, en heeft het aanbevelenswaardige, maar vrij technische boek ā€˜Duurzame kerkverwarming’ geschreven.

– Zonnepanelen op ons hoogste gebouw in 2013, gefinancierd door allerlei acties binnen deĀ kerk, zie hieronder.
– We monteerden twee grote ventilatoren bovenin de kerkzaal die warme lucht weer naar beneden blazen, zodat het beneden warmer is, en de kachel (met luchtverwarming) minder hard hoeft te branden (ca. 2012).
– Hotfill op onze vaatwasser – spaart energie (2014).
– Ecodish: een mens- en milieuvriendelijk wasmiddel voor de vaatwasser (2014).
– Plaatsing van led-lampen in een deel van de kerkelijke gebouwen.
– Acht nestkastjes voor gierzwaluwen aan de kerktoren in 2015.
– Kerktoren toegankelijk gemaakt voor vleermuizen (2015).
– CO2-compensatie van onze uitstoot via het Fair Climate Fund. Dit is beĆ«indigd per 2016 omdat weĀ toen overstapten op kant-en-klaar klimaatneutrale stroom en gas van Greenchoice.
– Overstap naar Greenchoice via inkoopcollectief Energie Voor Kerken: CO2-neutrale stroom Ć©n gas! (en ook nogĀ goedkoper!) (2016)
– Roundup (glyfosaat, een herbicide) wordt niet meer gespoten in de tuin en parkeerplaats.

Zonnepanelen actie

Voor deze actie is echt de hele kerkgemeenschap in de weer geweest. In de kindernevendienst is erover gesproken en de kinderenĀ organiseerden een sponsorloop en zetten grootouders en ouders aan het bakken van taarten en dergelijke. Er werden verder kaarten verkocht,Ā er werd een wandeling met picknickĀ georganiseerd, muziek gemaakt, kunst gedoneerd, spullen verkocht die met zonne-energie te makenĀ hebben, een online-rommelmarkt georganiseerd en tegen betaling adviezen gegeven aan huishoudens die zelf ook willen besparen /Ā duurzame energie opwekken. Er was veel enthousiasme.

 

Commitment

– Jaarlijks een duurzaamheidsdienst
– Deur dicht doen door predikanten na het handenĀ schudden na de dienst
– Overstap naar koffie van Peeze (klimaatneutraal en Fairtrade)
– Verantwoorde thee (Rainforest Alliance Certified)
– Diverse acties voor en door de kinderen, met o.a. bloembollen en bonen
– Toolkit Duurzaam Kerken promoten bij o.a. Kerkrentmeesters, Tuinploeg en andere kerken in Baarn via de Raad van Kerken Baarn.

– We worden af en toe gevraagd om een lezing te houden over onze activiteiten, schrijven stukjes in ons kerkblad, en krijgen soms andere kerken op bezoek. Zo kregen we juni 2016 dit leuke bericht: “Protestantse kerk De Inham in Hoogland is een groene kerk geworden. Informatie over het laten plaatsen van zonnepanelen had men ingewonnen bij de Paaskerk in Baarn.”

Kijk ook even naarĀ ons filmpje op YouTubeĀ waarin wordt uitgelegd waarom onze kerk haar CO2 uitstoot compenseerde via het Fair Climate Fund (totdat we overstapten naar een compleet klimaatneutrale energieleverancier).

Wilt u meer informatie of overleg, neem dan contact met ons op via Wim Genuit (genuitwj@xs4all.nl).

Contact met De Paaskerk Baarn

Adres:
Oude Utrechtseweg 4a
3743 KN Baarn
Nederland
stuur ons een mail