GROENE KERK

Hoop voor Noord Amsterdam

contact deze kerk

Hoop voor Noord is een multiculturele kerk die sterk verbonden is aan drie wijken in Amsterdam Noord. Het gaat om de multiculturele wijk ‘De Banne’, de oude arbeiderswijk ‘Het Blauwe Zand’ en de ‘Bloemenbuurt’. Naast de religieuze activiteiten worden er vanuit de geloofsgemeenschap allerlei activiteiten georganiseerd voor en met de mensen uit deze drie buurten. Dit varieert van het organiseren van regelmatige buurtmaaltijden, buurtschoonmaak, buurtfeesten, hulp voor mensen in armoede, spelactiviteiten voor kinderen, ontmoetingsplek voor vrouwen. Voor ons is ‘holistisch kerk zijn’ heel belangrijk. Zorg voor ziel én lichaam. Geloof, sociale duurzaamheid en ‘groene duurzaamheid’ zijn dus onlosmakelijk aan elkaar verbonden.

Wij zijn groen bezig!

schepping en natuur schepping en natuur check
geloof en inspiratie geloof en inspiratie
energie en klimaat energie en klimaat check
omgaan met geld omgaan met geld
beleid en aanpak beleid en aanpak
bewust inkopen doen bewust inkopen doen check
trees
Wat is er al gedaan

  • We hebben zonnepanelen op het dak geplaatst
  • We gebruiken Fairtrade koffie en thee
  • Plastic koffiebekertjes worden ingezameld voor recycling
  • Drie keer per jaar houden we ‘een weggeeftafel’. Iedereen kan zijn of haar spullen brengen en na de ochtend- en middagsamenkomst mag men een vuilniszak p.p. weer mee nemen van de tafels. Daarna worden ook alle klanten van de voedselbank uitgenodigd en het restant gaat naar Leger des Heils en kringloopwinkel.
  • Via de besloten pagina van de Hoop voor Noord Facebookpagina worden artikelen aangeboden en geruild
  • Een paar keer per jaar doen we als kerk mee aan een grote schoonmaak van de buurt
  • Bij conferenties in onze kerk verzorgen we de catering waarbij we verantwoorde (‘groene’) producten gebruiken
  • Typisch voor onze multiculturele gemeente is het dat onze feestjes niet zo groen, lees vegetarisch, zijn. Maar even typisch is het dat via we via de leden van onze gemeenschap vaak geconfronteerd worden met de armoede in de herkomstlanden van veel van onze gemeenteleden. Onrecht en mensenhandel zijn bekende zaken in onze ‘mondiale gemeente’. We zijn nauw betrokken bij het werk van Tear en helpen bij de diaconale activiteiten in binnen- en buitenland. In onze gemeente vallen de scheidslijnen tussen mensen meestal snel weg.

Hoop voor Noord Kruiskerk Amsterdam 2

Commitment

  • Onze volgende stap is al ons afval te gaan scheiden. In Amsterdam is men al blij als je je afval in een bak gooit en niet op straat! Er is geen GFT inzameling en in Noord is er pas sinds 3 maanden een plastic inzameling (en drankkartons). Natuurlijk was er al wel papier en glas. Het systematisch scheiden van alle afval op de verschillende plekken waar we actief zijn, is iets waar vele mensen aan moeten wennen.

Contact met Hoop voor Noord Amsterdam

Adres:
Rode Kruisstraat 20
1025 KN Amsterdam


stuur ons een mail