GROENE KERK

Protestantse gemeente Almere (vier geloofsgemeenschappen)

contact deze kerk

Wij zijn Protestantse gemeente Almere, we bestaan uit 4 geloofsgemeenschappen verdeeld over de stad.

1. Geloofsgemeenschap Schone Poort in Almere Poort is een pioniersplek waar wordt gewerkt aan de bouw van een Tiny Church ,

2. Geloofsgemeenschap Stadspoort is de geloofsgemeenschap met kerk “De Lichtboog” in het centrum van Almere Stad,

3. Geloofsgemeenschap Buiten viert en gelooft vanuit kerkgebouw de Drieklank in Almere Buiten,

4. Vanuit kerkgebouw “Goede Rede” in Almere Haven opereert geloofsgemeenschap Haven.

5. Dit alles wordt ondersteunt door gezamenlijke College van Diakenen vanuit het Diaconaal Diensten Centrum, waarin alle wijkgemeentes vertegenwoordigd zijn. Activiteiten van dit College zijn onder andere het begeleiden van het tweedehands meubelen- en witgoedloket MWLA dat is opgericht om oude meubels een nieuw leven te geven, het beheren van een fietsfonds om het fietsen in Almere te bevorderen, Kinderfonds, Noodfonds en dit jaar de start van het Jaarthema Groene kerken.

Wij zijn groen bezig!

schepping en natuur schepping en natuur check
geloof en inspiratie geloof en inspiratie check
energie en klimaat energie en klimaat check
omgaan met geld omgaan met geld
beleid en aanpak beleid en aanpak check
bewust inkopen doen bewust inkopen doen check
trees
Wat is er al gedaan

1. Schone Poort: heeft een groen labyrint in het Cascadepark met fruitbomen, kruiden en vruchtstruiken, is begonnen met de bouw van een energie neutrale Tiny Church die meedraait met de bewegingen van de zon. Werkt samen met Stad en Natuur aan het bewust maken en onderwijzen van kinderen.

2. Stadspoort in de Lichtboog: schenkt Fair Traide koffie, is overgegaan op LED verlichting, doet aan afvalscheiding, let op dat filters op tijd vernieuwd worden zodat apparaten efficiënt blijven werken.

3. Almere Buiten in de Drieklank: Naast LED verlichting en afvalscheiding is zullen er zonne-energiepanelen op het dak van het gebouw worden geplaatst deze zomer.

De Goede Rede

4. Almere Haven in de Goede Rede: waterbesparingsknoppen in het toilet, fair-trade koffie, bij de verbouw van de kerk is bewuste keuze gemaakt voor duurzame bouwmaterialen, dubbele beglazing aangebracht in het hele gebouw.

Dienstencentrum

5. College van Diakenen in het Diaconaal Diensten centrum: het diaconaal dienstencentrum is onlangs voorzien van ledlampen in plaats van TL buizen, fietsfonds voor het stimuleren van fietsen in de stad, meubel en witgoedloket om afgedankte spullen een nieuw leven te geven, via de website en het gezamenlijk kerkblad SPIRIT aandacht vragen voor duurzaamheid, organiseren van een gezamenlijke diaconale dienst op 18 augustus om het onderwerp onder aandacht te brengen en de gemeente te activeren.rnrn

Commitment

Tiny Church

1. Almere Poort: Tiny church afbouwen en in gebruik nemen zodat de benzine vretende SRV-wagen/Rijdende kerk niet meer zoveel gebruikt hoeft te worden, de Moestuin voor cliënten het Voedselloket onderhouden.

2. Almere Stad: verbouwen en renoveren kerkgebouw en daarbij rekening houden met natuur en milieu, wil een kerktuin aanleggen met aandacht voor vogels, bijen en vlinders, vegan-gerechten aanbieden tijdens de open kerk, onderzoeken of zonnepanelen mogelijk zijn een ‘stookplan’ opzetten .

3. Almere Buiten: zonnepanelen op het dak laten leggen en met andere kerkgebouwen onderzoeken of dat daar ook mogelijk is.

4. Almere Haven: onderzoeken of zonnepanelen mogelijk zijn

5. Diaconie: jaarthema Duurzaamheid om gemeente leden te informeren en bewust te maken. Groene gemeenschappelijke viering in augustus organiseren. Gastspreker uitnodigen vanuit het Groene-kerkennetwerk. Samenwerking zoeken met Groene kerk in Lelystad om samen meer te kunnen bereiken. Een nulmeting door een professional organiseren in alle gebouwen en aan de hand van het advies met de Beheerscommissies van de kerkgebouwen in verbeterpunten investeren.

Overleg met de Kerkrentmeesters over toekomstige grote investeringen zoals beleid rondom cv-ketels, isolatie gebouwen, stookplannen en ander groot onderhoud.

Contact met Protestantse gemeente Almere (vier geloofsgemeenschappen)

Adres:
Kerkgracht 60, 1354 AM Almere (De Goede Rede)
stuur ons een mail