image description image description image description image description

Winnaars zijn bekend!

GroenePreek-wedstrijd

Willem Maarten Dekker en Johan Lock zijn de winnaars van de GroenePreek-wedstrijd, georganiseerd door GroeneKerken en het Nederlands Dagblad. Op zondag 3 september houden deze winnaars hun groene preek in twee verschillende groene kerken. Kyra van der Grijn (19) heeft een aanmoedigingsprijs gewonnen.

Meer informatie en de preken in pdf, klik hier.

Wat heeft de Bijbel te zeggen over klimaat en duurzaamheid? Kun jij op een originele en aansprekende manier bijbelteksten of bijbelverhalen verbinden aan de huidige klimaatcrisis en thema’s als duurzaam leven? Hoe kun jij laten zien dat het christelijk geloof en de Bijbel veel te zeggen hebben over duurzaamheid?

Projectleider GroeneKerken Carla Dik-Faber:

“De Bijbel staat vol met teksten waarin we Gods liefde voor de schepping ontdekken. Ook raakt duurzaamheid aan thema’s in het hart van het christelijk geloof, zoals recht doen, leven van genoeg en omzien naar kwetsbaren, aangezien juist kwetsbaren de negatieve gevolgen van klimaatverandering nu al merken. Toch horen we deze onderwerpen nog niet zo vaak terug in preken. En hoe doe je dat ook op een juiste en aansprekende manier? Hoe kun je het appèl dat de Bijbel op ons doet, toepassen in deze tijd? We hopen dat veel prekers deze uitdaging willen aangaan!”

Voorwaarden van de ingezonden preek:

 • Bevat 1500-2000 woorden, dit is ongeveer een kwartier spreektijd.
 • Gebaseerd op een Bijbeltekst of Bijbelgedeelte. Je kunt hiervoor zelf een Bijbelvertaling kiezen.

De jury beoordeelt de inzendingen op:

 • originaliteit (van invalshoek en tekstkeuze);
 • bijbeluitleg;
 • vertaling naar vandaag;
 • retorische aspecten.

De jury bestaat uit:

 • Annemarthe Westerbeek (duurzaamheidsexpert en directeur A Rocha)
 • Bisschop Gerard De Korte
 • Kees van Ekris (dominee en theoloog verbonden aan IZB, ‘Eerst Dit’ en ‘Moderne Profeten’-podcasts en schrijver van ‘Dialoog, dans, duel – preken voor tijdgenoten’) Lees hier het artikel met tips voor deze wedstrijd van Kees van Ekris.
 • Carla Dik-Faber (GroeneKerken)
 • Carin Slotboom (ND)

Inleveren preek in word kan vanaf 31 maart tot en met uiterlijk 5 juni 2023 via groenepreek@nd.nl. Vermeld ook jouw contactgegevens en licht kort toe wat je achtergrond is wat betreft theologie opleiding en kerkelijke verbondenheid.

Bekendmaking winnaars: 

Op vrijdag 1 september worden de winnaars officieel bekend gemaakt op de redactie van het ND. De winnaars worden medio augustus hierover ingelicht. 

Op zondag 3 september houden de winnaars hun preek live in een kerk. (Locatie is nog niet bekend) 

De prijs is een kunstwerk van kunstenaar Hannelieke van de Beek. Zij maakt duurzame kunst van reststromen en natuurlijke materialen. Daarnaast wordt de preek ook gepubliceerd in het ND. 

Deze wedstrijd wordt georganiseerd door Nederlands Dagblad en GroeneKerken.

Dit is een initiatief van:

Groenekerken