GroeneKerkendag 2016: een veelzijdig, duurzaam feestje

Niet een rode, maar een groene loper kleurt de entree van de Ontmoetingskerk in Ede. Ballonnen sieren de voordeur en wie goed luistert, hoort buiten al flarden van de zangkunsten van koor Ha Kol Tsa Ier.

Iedereen die binnenkomt ontvangt een fairtrade kopje Kaarskoffie en een bloembol in een duurzaam papieren zakje. Het is zaterdag 8 oktober en het is feest. De GroeneKerkendag viert haar vijfjarige jubileum en verwelkomt vandaag de 100e groene kerk.

De nieuwste groene kerken op het podium (Foto: Niek Stam)

Die 100 kerken zijn terecht trots op het ‘wij zijn een groene kerk’-bordje dat zij bij hun kerk mogen ophangen. Presentatrice Marije van der Knaap nodigt enkele kerken aan het begin van de dag uit om iets te delen over hun nieuwe titel. Met humor en spontaniteit lukt het haar al gauw om het rustige publiek mee te nemen in haar enthousiasme.

Westers consumeren heeft prijskaartje

Adrian de Groot Ruiz is een van de hoofdsprekers op de GroeneKerkendag. Zijn bedrijf onderzoekt de ware kosten van het westerse consumeren. “Deze roos uit Kenia”, wijst hij, “kost 70 cent in de winkel.” Dan mogen de bezoekers raden hoeveel het kost om de roos te produceren en te vervoeren.

“Met een prijsverhoging van 2 cent, wordt dit een eerlijke roos,” vertelt De Groot Ruiz en in het vervolg van zijn toespraak legt hij uit op welke manieren we kunnen zorgen voor rechtvaardige prijzen.

Maar hoe pas je duurzaamheid nu toe in de praktijk? In verschillende workshops sparren leiders en deelnemers met elkaar. Van Groene moskee tot God in de supermarkt en Kerktuinen: er zit voor iedereen wel iets interessants bij.

Adrian de Groot Ruiz aan het woord (Foto: Niek Stam)

Duurzaamheid bindt moslims en christenen samen

De workshop Groene Moskee is misschien wel de meest opmerkelijke. Jan Vroonland van Kerk in Actie (KiA) en Deniz Özkanli van de Islamitische Stichting Nederland (ISN) werken samen aan duurzaamheid. “Duurzaamheid verbroedert,” zegt Vroonland enthousiast. Hij werpt een blik naar Özkanli. “We zien elkaar als broeders.”

Deniz knikt. “Zowel de Bijbel als de Koran vragen ons te zorgen voor de aarde. Duurzaamheid bindt ons. Het is de ultieme gelegenheid voor een positief geluid. Zo laten we zien dat er ook broederschap kan zijn tussen moslims en christenen.”

Afbreekbare bordjes en biologisch lunchen

Ook cateringbedrijf 5 broden 2 vissen wil een ander geluid laten horen. De service zorgt voor een compleet biologische lunch met een volle linzensoep, sandwiches met humus en pesto en een pastasalade.

“Zijn deze bordjes afbreekbaar?” wijst een bezoekster naar de lunchtafel. “Absoluut!” roept cateraar Matthijs, die onderweg is naar de keuken om een nieuwe saladeschaal te halen.

Jesaja hield ook van groen

Een workshopronde later introduceert Stefan van Dijk met een kennisquiz de Groene Bijbel. Alle passages in de Bijbel die met duurzaamheid te maken hebben zijn groen gemarkeerd in deze nieuwe uitgave van het Nederlands Bijbelgenootschap.

“Wie was de meest groene profeet in de Bijbel?” De meeste handen gaan omhoog bij de optie ‘Joel’. Quasi-teleurgesteld verklapt Van Dijk dat ‘Jesaja’ het goede antwoord is. Een lachsalvo klinkt door het publiek.

Ervaringen uitwisselen tijdens de dag (Foto: Niek Stam)

Gratis ijs en on to the next one

Als de bezoekers ’s middags de hoofdzaal uitlopen, staan er luxe borrelhapjes en biologische sapjes voor hen klaar. Met de lekkernijen in de hand struinen de bezoekers over de markt van duurzame initiatieven uit de regio. Er zijn diverse stands om de gasten te informeren en kennis te laten maken met hun concepten.

Bij de uitgang scoren de meeste GroeneKerkendaggangers nog een gratis JustIce-je, ter promotie van The Justice Conference. Het ene inspirerende evenement is nog niet afgelopen, of het volgende staat alweer voor de deur.

Lees hier het interview met Anastasia Kellermann, een van de sprekers tijdens de GroeneKerkendag.

kennismaken met de groene kerken actie? Download ons start- pakket

Download startpakket