dier-evangelie

Een kerk is onderdeel van zijn omgeving. Is uw gemeente aangesloten als groene kerk, dan is er een toewijding uitgesproken om niet alleen het gebouw te verduurzamen. Het gaat ook om een positieve, milieuvriendelijke bijdrage aan de omgeving. Dieren zijn net zozeer onderdeel van de omgeving als de lucht, de grond en de vegetatie rondom de kerk. De duurzame gedachte stopt natuurlijk niet op het moment dat een gemeentelid de kerk uitloopt. Gaat iemand op reis (in het buitenland), dan telt milieuvriendelijk gedrag net zo sterk mee. Juist op reis trekken mensen de natuur in, waar zij in aanraking komen met de ā€˜wilde natuur’ waar dieren leven. Hoe ga je daar als christen mee om?

DIER & EVANGELIE

Dier & Evangelie (2020) is het eerste boek op de Nederlandse markt dat expliciet ingaat op dierenrechten vanuit christelijk-theologisch perspectief. Maaike Hartog, Sandra Hermanus-Schröder en Nienke van Ittersum ontsluiten het gedachtegoed van de Britse christen en theoloog, Andrew Linzey, in zijn boeken Animal Gospel (1998) en Christianity and the rights of animals (2016) voor de actuele Nederlandse context. Zij dagen de lezer uit om ook dieren op te nemen in de morele cirkel van christelijk geloven, denken en handelen.

BOEKPRESENTATIE

Als onderdeel van de ontmoetingsdag voor de Vegan Church vindt de boekpresentatie tijdens het ochtendprogramma plaats, dat om 11:00 begint. Tijdens deze ochtend word je geĆÆnspireerd door sprekers uit zowel de christelijke wereld als de dierenrechtenbeweging: zij geven hun visie op het boek. Journalist en schrijver, Anna Krijger, leidt het programma als voorzitter. Uiteraard zijn de schrijvers van het boek aanwezig, maar ook Hans Bouma (theoloog, dichter en schrijver), die het voorwoord schreef, Willem Vermaat (o.a. Animal Rights) en Jan Wolsheimer (o.a. Missie Nederland) geven hun eerste reactie.

Ben je geĆÆnteresseerd in dierenrechten en wat christenen hiervan vinden? Kom dan langs!

Bekijk hier het hele programma van de dag.