Zoek
Sluit dit zoekvak.

Duurzaam je kerkgebouw verwarmen

Duurzaam je kerkgebouw verwarmen

Vorige week werd de brandweer gealarmeerd, omdat er veel rook uit de schoorscheen van de kerk in Apeldoorn kwam. ,,De kachel stond flink te ronken. Het zou een koude nacht worden en voor vandaag stond een bijeenkomst in de kerk gepland’’, licht koster Sandra Dijkstra daags na de calamiteit toe. ,,Omdat de kerk zo groot is, zetten we de verwarming al de avond ervoor aan. Maar nu het zo koud is, ontstond er veel rook.’’[1]

Veel kerken beginnen al op zaterdagavond met het verwarmen van de kerkzaal, zodat de gemeenteleden de volgende ochtend er warmpjes bij zitten. Dat doen ze ook nu het grootste gedeelte van de gemeente thuis naar de dienst kijkt en luistert.

 

170 kuub gas voor 1,5 uur warmte

Gemiddeld kost het verwarmen van een kerkgebouw wekelijks 170 kuub gas [2]. Dit is meer dan wat een gemiddeld huishouden in één maand nodig heeft om het huis te verwarmen [3]

Voor de opname van een kerkdienst wordt ruim van tevoren de kachel aangezet, zodat de pastor en de 30 mensen die nu aanwezig mogen zijn 1,5 uur in een behaaglijke temperatuur de kerkdienst kunnen bijwonen. Vervolgens wordt het gebouw grondig gelucht, waardoor de ruimte weer enkele graden afkoelt.

 

Duurzaam je gebouw verwarmen

Dat klinkt niet echt duurzaam. Kunnen we daar voor deze winter iets op verzinnen? We delen graag enkele tips met je:

  • Het Bisdom Roermond adviseert: “Verwarm de kerken vanaf de herfst niet hoger dan tussen de 16 en 18 graden. Doe dat vóór de mis en zet de verwarming weer uit als de dienst begint en de deuren gesloten zijn” [4]
  • Een heel aantal groene kerken verwarmt het gebouw nooit hoger dan 18 graden. Communiceer dit goed met de bezoekers, zodat zij zich hierop kunnen kleden en bijvoorbeeld hun jas aan kunnen houden. 
  • Er zijn ook kerken die er bewust voor kiezen om in de winter vaker diensten te houden in het goed geïsoleerde kerkgebouw en in de zomer vaker in het historische kerkgebouw. 
  • De Doorbrekers in Barneveld kiezen er in coronatijd voor om helemaal te focussen op de online uitzendingen en geen live kerkdiensten te houden. 
  • Ben je met een kleine groep? Kijk dan of je gebruik kunt maken van een kleine ruimte in je kerkgebouw, zodat je niet de grote kerkzaal helemaal hoeft op te warmen. 
  • De 30 mensen die wel je kerk bezoeken zijn natuurlijk ook wat waard. Zoals protestantse gemeente in Lichtenvoorde het benoemt: “Ook die 30 mensen mogen er warmpjes bij zitten.”

Dit zijn manieren om creatief om te gaan met de coronamaatregelen in relatie tot het energieverbruik. Hoe doet jouw kerk dit? We zijn benieuwd en horen graag jouw tip via info@groenekerken.nl

 

Deel dit artikel

Gerelateerd

Waarom GroeneKerken aanwezig is bij de A12 steundemonstratie op 27 mei

Meer lezen

Webinar 27 januari: (Wan)hoop voor de toekomst – Hoe we hoop houden, ondanks het gevoel van ‘crisis’ rondom het klimaat

Meer lezen

Lysanne van de Kamp

Meer lezen

Nationale bijentelling en Nationale Zaaidag

Meer lezen

Klink Veenendaal | Alfred Slomp

Meer lezen

Interview | René van de Kieft

Meer lezen