Bloemen

People – Planet – Profit van bloemen

Veel bloemen worden in kassen Рmet extra energie Рgeteeld opdat we het hele jaar door chrysanten en rozen kunnen kopen. Snijbloemen worden regelmatig ingevlogen uit Afrika en Zuid-Amerika. Dat vervoer kost energie en geeft luchtverontreiniging. De arbeidsomstandigheden daar zijn soms slecht. De bescherming tegen de gebruikte chemische bestrijdingsmiddelen en de beloning van de arbeid(st)ers zijn vaak  beneden peil.

Tip

Gebruik zoveel mogelijk bloemen en takken uit de eigen (kerk)tuin

Gebruik liever geen steekschuim, maar kies milieuvriendelijke schiktechnieken. Zie daarvoor het boek: Bloemen in beeld – symbolisch bloemschikken rond 40 thema’s. Kok/Lannoo 2013.

Volg de seizoenen.

Neem ’s winters geen snijbloemen maar droogbloemen, korenaren, potten met (EKO) bollen of kamerplanten. Of maak composities met kale takken, stronken,¬† stenen en uitgebloeide bloemschermen.

Gebruik in de vroege lente takken op vaas van toverhazelaar, sierkwee, forsythia, magnolia.

Ontdek in de zomer de schoonheid van veldboeketten en grassen.

In het najaar passen composities met fruit en takken met bessen.

Tip

Gebruik pluktuinen in de buurt. Of leg er een aan op kerkgrond.

En pluk – uiteraard na overleg – uit bloemrijke tuinen van kerkleden.
Tip

Gaat u naar de bloemist? Neem dan bloemen met een keurmerk.

EKO of MilieuKeur letten vooral op milieuaspecten; Max Havelaar/Fair Trade en Fair Flowers Fair Plants vooral op eerlijke handel.