Groen en grond

De Triple P van het kerkelijke groen

Het groen rondom de kerk kan vaak meer betekenen voor mens en natuur dan het nu doet. Samen werken in een kerktuin werkt samenbindend. Samenwerking met natuurorganisaties, volkstuinverenigingen en voedselbank levert relaties op tussen kerk en de samenleving. Een kerktuin kan een rustplek zijn en inspireren, voor kerkgangers maar ook voor bezoekers uit de buurt en daarbuiten. Aan de hand van de plantenverhalenĀ  is veel te leren. Met een bloementuin heeft uw kerk haar eigen ‘bloemenzaak’ voor de (liturgische) bloemen in de kerk of het maken van boeketten.

Kerken met ervaring

Protestantse gemeente Alkmaar, Vrijheidskerk

Vredestuin, aanplant van nectarplanten en besdragende planten waardoor vlinders, insecten en vogels worden aangetrokken; informatie kerkelijk.bureau@pg-alkmaar.nl (t.a.v. D. Voetberg)

Hervormde gemeente Haamstede, Johannes de Doper kerk

Met 90 gierzwaluwpannen behoort het dak van deze kerk tot de grootste kunstmatige nestgelegenheid in Nederland! Informatie via boswachter communicatie en recreatie, T.Sluijter@natuurmonumenten.nl

Geformeerde kerk Zierikzee, Thomaskerk

Stiltetuin, liturgische tuin, maar ook om rustig aan de tafel te picknicken; Informatie predikant@gereformeerdzierikzee.nl en www.gereformeerdzierikzee.nl/kerktuin/kerktuin.php; zie ook de rondleiding door kerktuin en Thomaskerk op YouTube: www.youtube.com/watch?v=bi5VFLh3jMY

A Rocha

A Rocha biedt aan u te helpen bij het inrichten van uw kerktuin en het bieden van een plek aan plant en dier op de gronden en in de gebouwen die u beheert. Het programma ‘Hart voor de Schepping‘ is naast inspirerend ook heel praktisch van aard. Als uw gemeenschap werk wil maken van het behoud van biodiversiteit in eigen omgeving dan helpt A Rocha u bij het de handen uit de mouwen steken! Neem gerust contact op met A Rocha waarvan de vrijwilligers u graag helpen.