Papier

Triple P van papier

Papier is een natuurproduct van hout. Er worden bossen voor gekapt. Dat doet een aanslag op de natuur. De productie van papier vergt veel elektriciteit en water. Ook zijn er lange transportafstanden nodig, met de milieubelasting daarvan.

Papiergebruik veroorzaakt afval dat moet worden verwerkt. Bovendien kan papier niet eindeloos worden gerecycled. En … papier kost ook geld.

Tips voor papierkeuze

Tip

Kies papier, enveloppen en posters met FSC- of PEFC-keurmerk.

Dat garandeert dat het hout komt uit bossen die verantwoord worden beheerd met nieuwe boomaanplant op de plaats van gevelde bomen. Geef dit ook in het colofon aan. Goed voorbeeld…

Tip

Een goed alternatief is gerecycled papier.

In de vorige eeuw was dat grijs en  stoffig, tegenwoordig is er nauwelijks verschil tussen nieuw en gerecycled.

Tip

Let op het papiergewicht. Voor eenmalig gebruik is 80 grams papier voldoende.

Het verschil t.o.v. 90 grams is nauwelijks merkbaar. Terwijl het wel ca. 12% papier en grondstoffen bespaart.

Tips voor zuinig papiergebruik

Tip

Géén papier gebruiken is altijd nog het beste. Print dubbelzijdig.

Dat kan op elke printer. U bespaart papier én kosten. Hebt u toch enkelzijdig bedrukt papier? Gooi dat niet weg maar gebruik het nog een keer of als klad.

Neem een kleine letter en een smalle kantlijn, zodat er meer tekst op een pagina kan.

Tip

Waarom ’s zondags iedereen een liturgie of gemeentebrief geven? Print de helft en vraag kerkgangers samen te lezen.

Leg uit waarom u dit doet.

Tip

Ontdek de beamer voor het projecteren van bijbel- en liedteksten.

De investering in apparatuur en vrijwilligers verdient u terug omdat u papier uitspaart. Ook bruikbaar voor informatie over de collecte. Scheelt collectefolders!

Tip

Verspreid (kerkeraads)vergaderstukken en het kerkblad digitaal.

Op een tablet kan men vergaderstukken lezen. Voor wie niet vaardig is met tablet of computer, deelt u een print uit.

Het kerkblad kan als PDF verspreid worden. Onderzoek eens of de kerkleden of parochianen op de hoogte gehouden willen worden door een digitale nieuwsbrief of via een (Facebook)pagina. Voor ledenbinding kunt u nog altijd 1x per jaar een ‘special’ op papier onder de gemeente verspreiden.