Dakisolatie

Besparing door dakisolatie

Dakisolatie bespaart bij eengezinswoningen € 8 tot €9 per m2. Het kost € 54 tot € 64 (prijspeil 2012/2013).

De terugverdientijd is 7 jaar. Bij kerkgebouwen is deze termijn wat langer omdat deze een lagere basistemperatuur hebben.

Na-isoleren aan de BINNENKANT van een plat of schuin dak is om bouwfysische redenen af te raden vanwege kans op inwendige condensatie.

Let op!

Tip

Gaat het om een schuin dak? Dan kiest u uit ander isolatiemateriaal dan bij een plat dak.

Tip

Gaat het om een nieuw te bouwen dak? Dan kiest u uit ander isolatiemateriaal dan bij een bestaand dak.

Tip

Kies het materiaal uit de juiste tabel hieronder: die voor een schuin dak danwel voor een plat dak.

Milieuklasse 1 is het beste. Isolatiematerialen met de minste milieubelasting zijn herkenbaar aan het DUBO-keurmerk.

Triple-P-opties

Uit oogpunt van gezondheid is er geen voorkeur en scoren de diverse isolatiematerialen  even goed.

Uit oogpunt van milieubelasting is er een voorkeur voor EPS: geëxpandeerd polystyreen platen.

Na-isolatie van een bestaand schuin dak

Dit kan op 3 manieren:

1. Isoleren aan de buitenzijde van het dak

Dit levert de beste isolatiewaarde. Het is wel een klus voor een professioneel bedrijf. Het beste moment is als het dak gerenoveerd moet worden, omdat de dakpannen er dan toch af moeten. Isolatiemateriaal onder de dakpannen laten spuiten of blazen kan ook, maar levert slechts matige isolatie op. Ook is er versnelde degradatie van de dakpannen.

2. Isoleren aan de binnenzijde van het dak

Het aan de binnenzijde isoleren van houten daken is riskant. Het kan leiden tot inwendige condensatie, waardoor houtrot kan optreden. Bij voorkeur daarom aan de buitenzijde – de ‘koude’ zijde – isoleren.

Kiest u toch voor isoleren aan de binnenzijde: daarvoor zijn doe-het-zelf-systemen te koop. Ligt er al folie op het houten dakbeschot, laat dan een bouwkundige beoordelen of uw dak damp-open is of niet. Als dit niet het geval is, dan moet u met vochtregulerende klimaatfolie aan de slag, anders kan er vocht bij komen en het houten dak gaan rotten. Als u kiest voor deze vorm van isolatie, pas dan altijd een dampremmende folie aan de binnenzijde toe en laat deze overal goed overlappen. Elk gaatje is funest.

3. Isoleren van zoldervloer of plafond

Als de zolder niet verwarmd en niet gebruikt wordt, kunt u de zoldervloer isoleren. Dat kost minder materiaal dan het schuine dak isoleren.

Milieuklasse en bouwkosten isolatiemateriaal voor schuin dak

Het materiaal dient te voldoen aan klasse 1 (beste keuze), klasse 2 (goede keuze) of klasse 3 (aanvaardbare keuze) van de NIBE’s Milieuclassificaties, gepubliceerd in het Basiswerk Milieuclassificatie Bouwproducten, laatste uitgave.

De bouwkosten in deze tabel zijn samengesteld uit materiaal- en arbeidskosten.

Na-isolatie van een bestaand plat dak

Dit kan op 2 manieren.

1. Isoleren aan de bovenzijde van de dakconstructie (onder de dakbedekking)

Dit is de beste wijze van isoleren: u laat bovenop het platte dak isolatie aanbrengen, afgewerkt met waterdicht materiaal.

2. Isoleren aan de bovenzijde van de dakbedekking

Dit levert minder goede isolatie op en is alleen mogelijk als de bestaande dakbedekking in goede staat is.

Het bestaat uit het plaatsen van vochtbestendige isolatieplaten bovenop de dakbedekking. Om te voorkomen dat de isolatieplaten wegwaaien, komt er een ballastlaag van grind of tegels bovenop. Ook is het mogelijk om de platen met parkers (lange schroeven) aan de ondergrond te bevestigen en een nieuwe toplaag aan te brengen. Dit scheelt veel extra gewicht. Nadeel ervan is wel dat de bestaande dakbedekking wordt geperforeerd, waardoor waterdamp in de isolatielaag onder de nieuwe (dampdichte) dakbedekking kan komen, wat kan leiden tot inwendige condensatie en een minder isolerende werking.

Milieuklasse en bouwkosten isolatiemateriaal voor plat dak

Het materiaal dient te voldoen aan klasse 1 (beste keuze), klasse 2 (goede keuze) of klasse 3 (aanvaardbare keuze) van NIBE’s Milieuclassificaties, gepubliceerd in het Basiswerk Milieuclassificatie Bouwproducten, laatste uitgave.

De bouwkosten in de tabel zijn samengesteld uit materiaal- en arbeidskosten.

Kerken met ervaring

RKK, Petrus Canisius Parochie, Nijmegen

Dakisolatie en plaatsing zonnepanelen; informatie