Franciscaans Milieuproject Stoutenburg

Wie zijn wij

Het voormalige landhuis Stoutenburg was een van de huizen voor de minderbroeders franciscanen. Sinds 1991 woont er een gemengde gemeenschap van mannen en vrouwen. Het doel van het ‘milieuproject’ is om de relatie tussen mens, God en schepping te verbeteren en de mogelijkheden te bieden dat ook zelf te ervaren. Stoutenburg is een leer-werkplaats waarin beleving en ervaring  de leidraad zijn, samen met anderen. Dit franciscaanse centrum is geen formele kerk of klooster, toch nemen we het op in deze site, het is één van de meest inspirerende en duurzame geloofsgemeenschappen in het land. Deze gemeenschap is meer dan 25 jaar een inspiratiebron voor veel mensen die een duurzame(re) levensstijl nastreven. Onlangs schreef Lisette van der Wel een prachtig boek over deze gemeenschap. Het boek is nog te koop op de site van het Franciscaans Milieuproject; hiervoor kunt u deze link volgen.

Franciscaans Milieucentrum gebouw

Geloof, liturgie en inspiratie

• We vieren rond God, aarde en mensen eenmaal per maand in de kapel waarbij iedereen welkom is met ons mee te doen
  • We organiseren jaarlijks de Stoutenburg-lezing waarin duurzaamheid ter sprake komt
  • We zorgen voor een divers cursusaanbod rond het omgaan met de aarde, bewustwording van verbondenheid en oefening in zorg en respect
  • Door het jaar heen zijn er een aantal tuinweken
  • We koken met de seizoenen en geven derden de mogelijkheid maandelijks mee te doen: groenten te verzamelen in de moestuin en het bereiden daarvan in de kloosterkeuken
  • We zorgen voor ‘aardse’ exposities binnen en in de zomer ook in de tuin
  • De communiteit stelde  in 2011 een boekje samen: ”Aarde mijn aarde”  teksten om van de aarde te gaan houden. Dit is een uitgave van het franciscaans milieuproject zelf

Schepping, natuur en tuin

• Onze grote moestuin met onverwarmde tuinkas is biologisch
  • Een apart deel van de tuin is ingericht als kruidentuin
  • Er is een boomgaard met appels, peren en pruimen. In de tuin staan bessen, bramen, bloemen in perken en borders, maar ook de natuur biedt materialen voor ‘bloemversiering in huis, de kapel en kamers
  • We eten vegetarisch

Franciscaans Milieucentrum Open Tuin 2016

Energie en klimaat

• We hebben geen auto: ons vervoer gaat met de fiets en het openbaar vervoer
  • De energiekosten zijn omlaag gebracht door deels dubbele beglazing en het voorzetramen. Op het platte dak (niet zichtbaar) liggen zonnepanelen. Er is een HR-ketel. Financiering ontbreekt voor  aanvullende investeringen.

Bewust inkopen

• Wat we aanvullend nodig hebben, bestellen we in het groot bij de biologische groothandel ‘De Nieuwe Band’. Zij geven korting op grootverbruik en bezorgen aan huis. Aanvullend worden per fiets inkopen gedaan bij de natuurwinkel en landwinkels in de regio

Geldzaken

• We kozen voor ‘groene’ en ‘sociale’ banken: Triodos en ASN

Zolang we de kosten van de huur van het huis en de grond op kunnen brengen, willen we ons werk hier voortzetten. Dit betekent mensen ontvangen en opvangen én cursussen die met duurzaam leven te maken hebben, blijven geven. We verzorgen ook lezingen en participeren op verzoek ook in duurzame activiteiten van andere organisaties (waaronder geloofsgemeenschappen van verschillende aard).

schepping en natuur schepping en natuur check
omgaan met geld omgaan met geld check
beleid en aanpak beleid en aanpak check

Contact met Franciscaans Milieuproject Stoutenburg