Protestantse Gemeente Oostkapelle

Wie zijn wij

In februari 2017 heeft de Protestantse Gemeente in Oostkapelle zich aangemeld als groene kerk. Wij zijn een pluriforme kerk waarin alle gezindten welkom zijn en zich scharen achter een veelheid aan leuke en zinvolle activiteiten. We hebben dus niet echt te klagen over leegstand, achterstand of neerslachtigheid, want het bruist hier als een zee van plannen en ideeën.

Een idee was nu om onze betrokkenheid op de natuur en onze zorg voor de schepping in concrete en groene daden om te zetten. Verder organiseerden we in 2016 bijv. een kersttocht “Volg de ster” naar een van de grote landgoederen hier in de Manteling van Walcheren, gingen we op bezoek bij de Moskee, houden we filmavonden voor iedereen, houden we elk jaar een groot jeugdkamp buiten de provincie, delen we elkaars lief & leed tijdens de huiskamergesprekken of organiseren speciale Instapdiensten door de leden.

• Er is een pluktuin-voor-iedereen aangelegd (1400 m2), genaamd ‘De HOF VAN HEDEN”. Vol fruit, noten en bessen die gewoon geplukt kunnen worden
  • Er liggen sinds enkele jarenzonnepanelen op het dak
  • We schenken Fairtrade-koffie
  • Er hangen overal spaarlampen
  • We hebben in zoverre ook de buitenlandse projecten die we steunden gekoppeld aan duurzaamheid, want armoede heeft in vele landen en gebieden op aarde te maken met klimaatoorzaken en oneerlijke handelspraktijken cq. uitbuiting. De klimaatacties van KerkinActie en Tear bijvoorbeeld hebben steeds onze aandacht gehad bij de collectes.

• Een nieuwe kerktuin aanleggen
  • Symboliek aanbrengen in de kerktuin (bijvoorbeeld bloemen-figuren van geloof-hoop-liefde planten, een mini-meertje-van-Galilea etc. )
  • Deze en volgende zomer doen we mee met de Oostkappelse Dag: in en rondom de kerk presenteren we onze activiteiten en in een kraam dit project Groene Kerk
  • Ook de Dwergvleermuizen in de kerktoren krijgen betere aandacht en bescherming