Anastasia Kellermann: “Duurzaamheid draait meer om liefde dan om milieu”

Ze schreef twee boeken over duurzaam leiderschap, studeerde internationaal milieurecht en richtte met Blanchard International het bedrijf 2LEAD4US op. Anastasia Kellermann traint, coacht en adviseert bedrijven en overheden die duurzaamheid in de praktijk willen brengen. Op de GroeneKerkendag 2016 sprak ze over het belang van duurzame kerken en over vrouwelijk leiderschap.

Anastasia Kellermann tijdens de GroeneKerkendag 2016

Je zet je in voor duurzaamheid. Wat heeft de kerk daarmee te maken?

“De kerk heeft een voorbeeldfunctie in de maatschappij en een taak te zorgen voor mensen nu en later. Daar hoort duurzaamheid bij. In Genesis staat dat we de aarde onder ons gezag hebben gekregen. Ik denk dat daarmee wordt bedoeld dat we zorg moeten dragen voor onze omgeving.

De schepping is het grootste liefdescadeau van God. Daar mogen wij ons vereerd door voelen en we moeten er goed mee omgaan. In hetzelfde Bijbelgedeelte zegt God: ‘Word talrijk.’ Dan denk ik aan toekomstige generaties. Juist voor hen moeten we zorgen dat we onze leefomgeving niet verwoesten of haar grondstoffen verspillen.”

Zo ziet die verwoeste aarde eruit…

“Klimaatverandering ontstaat grotendeels door menselijk gedrag. Onze onduurzame Westerse levensstijl, zorgt voor extreme droogte, stormen en overstromingen in de rest van de wereld. Daardoor moeten mensen hun huizen ontvluchten. Als het zo doorgaat, hebben we in 2030 met 250 miljoen klimaatvluchtelingen te maken.

Duurzaamheid gaat niet alleen over het milieu, maar draait om liefde. Ik heb mensen in een sloppenwijk in Afrika tussen het afval zien leven, als gevolg van onze Westerse levensstijl. Hebben wij hen dan wel voldoende lief?

De kerk heeft de rol om lief te hebben en dat vraagt om een hemelse manier van denken over onze levensstijl. Dat houdt in dat we de aarde niet kapot maken.”

Oké, onze kerk wil duurzamer zijn. Kost dat geen bakken met geld?

“Duurzaam hoeft niet duurder te zijn. Het is soms een kwestie van dingen slimmer aanpakken. Zonnepanelen nemen is bijvoorbeeld een investering, maar dat bedrag is na ongeveer zeven jaar terugverdiend en daarna is je energie gratis.

Een ander idee: houd regelmatig een ‘warme truiendag’, waarop de verwarming uit staat. Kies bij gebruik van catering voor groenten in plaats van vlees. Seizoensgroenten uit de buurt hoeven niet lang vervoerd te worden, wat zorgt voor minder CO2-uitstoot. Dat is dus veel beter voor het milieu en hoeft ook niet meer te kosten.”

Wat kan ik zelf nu al in de praktijk doen?

“Je kunt een heleboel creatieve dingen bedenken om kleine stappen richting een duurzamere kerk te zetten. Koop tweedehands meubels en spullen voor in de kerk. Scheid je afval. Gebruik geen waterflessen. Daar wordt in Nederland per jaar maar liefst 2,5 procent van de olieproductie voor gebruikt. Gebruik geen plastic speelgoed voor de kinderen, maar onderneem buitenactiviteiten. Dat is goedkoper, leuker en gezonder.

Dames die van winkelen houden, kunnen na de dienst een kledingruil organiseren. Kom met de fiets naar de kerk.”

Ik ben er klaar voor! Hoe begin ik mijn reis naar een groene kerk?

“Ga op zoek naar mensen die geïnteresseerd zijn in een duurzame toekomst. Brainstorm dan welke projecten of activiteiten je wilt starten en maak voor je teamleden inzichtelijk wat de opbrengst kan zijn voor mensen, schepping en de toekomst van de kerk.

Dat kun je doen aan de hand van het 4USmodel. Je hoeft geen ‘groene fan’ te zijn om met duurzaamheid bezig te zijn; je ‘heart en mind’ openstellen is genoeg. Liefde is het fundament. Duurzaamheid en liefde mogen door de aderen van de kerk gaan stromen.”